Boek over Molukkers in Moordrecht
MOORDRECHT –In Moordrecht wordt volgende week woensdag een wijkboek gepresenteerd over vijftig jaar Molukkers in de Zuid-Hollandse plaats.
In het boek zijn meer dan vijftig verhalen van Molukse bewoners opgenomen. Personen van de eerste, tweede en derde Molukse generatie geven hun kijk op politiek, kerk, cultuur, vrijetijdsbesteding, sport, onderwijs, werkgelegenheid, Moluks ondernemerschap, lokaal bestuur, ouderen en zorg. Het boek is geschreven door historicus Ron Habibu, in samenwerking met het Streekarchief Midden-Holland.
Moordrecht kent sinds 1961 een Ambonwijk. Er gingen 140 Molukse gezinnen wonen.
Tijdens de Nederlandse bezetting van Indonesië werden veel Ambonezen gerekruteerd voor het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Na het zelfstandig worden van Indonesië maakten ruim 12.500 Molukkers, veelal KNIL-militairen en hun gezinnen, de overtocht naar Nederland. Ze werden de eerste tijd opgevangen in kampen, later kregen ze aparte wijken.
De overheid vond dat Molukkers bij elkaar moesten blijven om zo hun eigen identiteit en cultuur te behouden. De Molukse gemeenschap in Nederland telt nu zo’n 42.000 personen.