Zorgwerker eet vaak te zout in kantine
AMSTERDAM – Werkers in de zorg en aanverwante instellingen, waaronder zelfs de Gezondheidsraad, krijgen in hun bedrijfsrestaurants veel te zout voedsel voorgezet, aldus onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC).
De soms bizarre uitkomsten van hun studie zijn woensdag verschenen in het kerstnummer van de British Medical Journal.
In 2009 en 2010 maakten de onderzoekers een rondgang langs alle acht universitair medische centra (umc’s), acht algemene ziekenhuizen en de kantines van de Gezondheidsraad, van het ministerie van VWS en van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit.
De kantines werden drie keer onaangekondigd bezocht. Van de bestelde warme lunch (soep, aardappelen, vlees, groente) werd in het laboratorium het zoutgehalte bepaald.
De uitkomsten verrasten de onderzoekers. Het zoutgehalte in de maaltijden was gemiddeld 7 gram, met als uitschieter een maaltijd met 13 gram. Het advies van de Gezondheidsraad is om per dag niet meer dan 6 gram zout te eten. Pikant is dat ook in de eigen kantine van de raad de maaltijd veel te zout werd opgediend.
Met het eten van alleen de lunch wordt zo de maximale dagelijkse hoeveelheid zout overschreden. AMC-onderzoeker dr. Lizzy Brewster: „We schatten dat de medewerkers met een dergelijke lunch uit zullen komen op een zoutopname van meer dan 15 gram per dag.” Haar collega internist dr. Gert van Montfrans vult aan: „Dit vertaalt zich in een 20 tot 30 procent hogere kans om te overlijden aan problemen met hart en vaten in vergelijking met de mensen die zich houden aan de zoutrichtlijn.”
Het onderzoek onderstreept volgens beide onderzoekers de noodzaak om ook in restaurants maaltijden te voorzien van een ingrediëntenlijst, zodat de klanten kunnen zien wat ze verorberen.
Aanleiding voor de studie was het serveren van veel te zoute soep in de kantine van het AMC aan onderzoekers die gespecialiseerd zijn in het behandelen van patiënten met een te hoge bloeddruk. Te zout eten is een belangrijke oorzaak van hoge bloeddruk.
Ze besloten daarop uit te zoeken hoe zout het eten is dat gezondheidsmedewerkers in ziekenhuizen en instellingen krijgen voorgezet die zijn betrokken bij de voedingsadviezen over zout.