Noord-Korea toont opgebaarde Kim
PYONGYANG/SEOUL/PEKING – Noord-Korea heeft dinsdag voor het eerst beelden getoond van de opgebaarde overleden leider Kim Jong-il. Zijn zoon en vermoedelijke opvolger Kim Jong-un bracht een bezoek aan zijn vader die in een glazen kist ligt in het Kumsusan Paleis der Herdenking in de hoofdstad Pyongyang.
Kim Jong-un werd vergezeld door andere topfunctionarissen tijdens het bezoek, aldus het staatspersbureau KCNA. Rond de kist liggen bloemen, terwijl het stoffelijk overschot van de 69-jarige Kim is bedekt met een rode vlag. Hij overleed zaterdag.
De Geliefde Leider wordt op 28 december begraven. Hij wordt bijgezet in het Kumsusan Paleis waar ook het gebalsemde lichaam van zijn vader en grondlegger van het communistische Noord-Korea, Kim Il-sung, is te zien.
In de straten van Pyongyang was het dinsdag rustig. Vlaggen hangen halfstok en twinkels zijn gesloten. Er is een periode van 13 dagen van nationale rouw afgekondigd. De staatsomroep riep het volk op Kim Jong-un te steunen.
Zuid-Korea condoleerde dinsdag het Koreaanse volk met het verlies, maar stuurt geen officiële delegatie naar het geïsoleerde buurland, aldus persbureau Yonhap. Volgens minister Yu Woo-ik zal familie van oud-president Kim Dae-jung en de voormalige voorzitter van de Hyundai Groep, Chung Mong-hun, naar Pyongyang afreizen om het medeleven van Zuid-Korea te betuigen.
Ook bondgenoot China heeft zich achter Kim Jong-un geschaard. President Hu Jintao ging dinsdag naar de Noord-Koreaanse ambassade in Peking om zijn medeleven te betuigen. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Yang Yiechi, noemde de overleden Kim een groot staatsleider en zei dat zijn land diep bedroefd is over het verscheiden van een „naaste vriend.” China staat verder open voor een bezoek van Kim Jong-un wanneer dat beide landen uitkomt, verklaarde een zegsman van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking.
De nieuwe situatie in Noord-Korea is mogelijk aanleiding voor een bijeenkomst op hoog niveau van Japan, de Verenigde Staten en Zuid-Korea. „De datum is nog niet vastgesteld, maar het zal zo snel mogelijk plaatsvinden”, zei een regeringsfunctionaris. De Amerikaanse minister Hillary Clinton van Buitenlandse Zaken zei dat haar land bereid is het Noord-Koreaanse volk te helpen. Ze hoopt dat het land de „weg van de vrede” kiest.