Profiel Noord-Korea
Officiële naam: Democratische Volksrepubliek Korea
Aantal inwoners: Naar schatting 22 miljoen. Betrouwbare cijfers ontbreken. Waarschijnlijk zijn miljoenen Noord-Koreanen de afgelopen jaren overleden door hongersnood.
Geografie: Noord-Korea ligt in Oost-Azië, op het noordelijke deel van het Koreaanse schiereiland. Het land is bijna drie keer zo groot als Nederland. In het noorden grenst het aan China en Rusland, in het zuiden aan Zuid-Korea. De hoofdstad is Pyongyang.
Politiek: Grondlegger van de staat is Kim Il-sung. Hij werd in 1998 uitgeroepen tot Eeuwige President, ook al was hij toen al 4 jaar dood. Zijn zoon Kim Jong-il volgde hem op. De laatste maanden bereidde hij de opvolging voor door zijn jongste zoon Kim Jong-un. Er zijn drie communistische partijen, die verenigd zijn in het Democratisch Front voor de Hereniging van het Vaderland. Oppositie is niet toegestaan. Grote vijand is het kapitalistische Amerika en zijn ’marionettenregime’ in Seoul. Belangrijkste bondgenoot is China.
Leger: Noord-Korea is sinds 1950 officieel in oorlog met het zuiden. Het regime houdt dat beeld in stand om verdeeldheid onder de bevolking te voorkomen. Met meer dan één miljoen militairen heeft Noord-Korea een van de grootste strijdkrachten ter wereld. Waarschijnlijk beschikt het land ook over enkele kernkoppen, maar nog niet over de rakettechnologie om die in te zetten.
Geschiedenis: Korea was eeuwenlang een verenigd en onafhankelijk koninkrijk. Na de Tweede Wereldoorlog werd het schiereiland verdeeld in een door de Sovjet-Unie bestuurd noorden en een door de Verenigde Staten geleid zuiden. Net als in Duitsland groeiden de zones uit tot aparte landen. Voorzichtige toenaderingspogingen tussen noord en zuid hebben nog niets opgeleverd.
Economie: Noord-Korea is een communistische economie van de oude stempel. Alles is gericht op industrie en landbouw en wordt van bovenaf geleid. Betrouwbare cijfers ontbreken, maar vermoedelijk is de economie na de val van de Sovjet-Unie ineengestort. Voedsel is al jaren op rantsoen. Misoogsten hebben geleid tot hongersnood.