Maagbeschermer; vitamine B6; borstvoeding
Enkele jaren al slik ik Ascal 100 mg. De arts adviseerde mij om ook Omeprazol Sandoz20 te gebruiken om een maagzweer te voorkomen. Ik heb echter nooit last van mijn maag. Is het verstandig dit dagelijks in te nemen?
Ascal behoort tot de groep van de zogenaamde NSAID’s, de afkorting van ”non steroid anti inflammatory drugs”. Deze pillen worden als pijnstillers, ontstekingsremmers en ter preventie van hart- en vaatziekten veel voorgeschreven.
Ze kunnen direct maagbeschadigingen veroorzaken. In 2000 werden ze aan zo’n 3 miljoen mensen voorgeschreven. In dat jaar leidde dat tot ruim 2800 ziekenhuisopnamen door maagbloedingen. Van deze groep overleden 165 mensen.
Na grote onderzoeken naar het verband tussen NSAID’s en maagbeschadigingen zijn daarom richtlijnen ter preventie opgesteld. Aan alle ouderen boven de 60 jaar, personen die antidepressiva slikken (uit de categorie van de serotonineheropnameremmers, SSRI’s), mensen met maagklachten in het verleden en patiënten na grote operaties wordt geadviseerd om bij gebruik van NSAID’s een maagbeschermer te gebruiken. Dit geldt ook als iemand geen maagklachten heeft, omdat veel patiënten met maagbeschadigingen geen subjectieve klachten hebben. Kortom, mijns inziens is Omeprazol Sandoz20 een verstandige toevoeging aan Ascal 100.
J. A. Spaan, huisarts
Van een familielid hoorde ik dat je van vitamine B3 neuropathie kunt krijgen. Dit leidde bij haar tot zenuwuitval in de benen. Maar we hebben toch vitamine B nodig? Kun je ook te veel van deze vitamine gebruiken? Wat is veilig?
Het gaat in uw vraag om vitamine B6 en niet om vitamine B3. B3 wordt in relatie gebracht met de ziekte pellagra, vooral voorkomend in de tropen en incidenteel in Nederland bij alcoholici en zwervers. De ziekte uit zich in diarreeklachten, huidafwijkingen en mond- en slijmvliesontstekingen.
Bij uw familielid is er sprake van neuropathie met zenuwuitval aan de benen. Klachten bestaan uit branderige pijn, tintelingen, gevoelloosheid en spierzwakte. De aandoening kent vele oorzaken, waaronder inderdaad een teveel aan vitamine B6 (pyridoxine). Het is een vitamine die in vrijwel elke multivitamine voorkomt.
Soms wordt B6 in hoge dosering voorgeschreven bij postnatale depressie of premenstrueel syndroom. Afgezien van het feit dat B6 daarbij niet werkzaam is, kan hier makkelijk een overdosering ontstaan. Als veilige dosering wordt een maximum van 25 mg per dag aangehouden. Ook vitamines dienen juist te worden gebruikt; overdaad schaadt.
J. H. Baan, huisarts
Ik geef mijn tweede kind volledig borstvoeding. Na twee maanden voelde ik dat de cyclus terug leek te zijn. Heb de eerste keer zeer weinig gevloeid en de tweede keer niets. Is mijn cyclus terug zonder bloedverlies of is dat niet mogelijk?
Het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat uw cyclus op gang is gekomen. Daar hoort normaliter bloedverlies bij zoals vóór de zwangerschap. Uit uw antwoord maak ik op dat dit niet vergelijkbaar is.
Het kan wel zijn dat uw lichaam zich voorbereidt op de start van de menstruele cyclus. Daar kunnen de lichamelijke en psychische symptomen vandaan komen. Uw hormoonspiegels zijn mogelijk wat aan het veranderen, waardoor u die verschijnselen hebt. Tegelijk meldt u dat u volledig borstvoeding geeft. Borstvoeding vertraagt het op gang komen van de cyclus als: 1. u geen kunstvoeding geeft; 2. er nooit meer dan zes uur tussen twee voedingen zit; 3. u geen tussentijds bloedverlies hebt gehad. Bij aanwezigheid van deze drie punten onderdrukt borstvoeding de cyclus tot gemiddeld veertien maanden na de geboorte van het kind.
Voldoet u niet aan deze drie punten, dan komt de cyclus meestal ergens tussen de zes weken (bij kunstvoeding) en een jaar na de bevalling op gang.
P. H. Bremmer, verloskundige