Spreekrecht voor ouders in Amsterdamse zedenzaak
AMSTERDAM (ANP) – Ouders van slachtoffertjes in de Amsterdamse zedenzaak krijgen de gelegenheid het woord te voeren tijdens het proces tegen hoofdverdachte Robert M. en diens partner Richard van O. De rechtbank heeft donderdag een verzoek hiertoe, gedaan door advocaat Richard Korver, gehonoreerd.
De rechtbank neemt hiermee een voorschot op toekomstige wetgeving. De aard en de omvang van de zedenzaak rechtvaardigt dit, vinden de rechters. Volgens de huidige wet hebben de ouders van jonge slachtoffers geen spreekrecht in het strafproces, maar de nieuwe regelgeving zal daar naar verwachting verandering in brengen. Betrokken ouders zijn blij met de beslissing van de rechtbank, M.’s advocaat Tjalling van der Goot noemde haar „tricky, gevaarlijk en op zijn zachtst gezegd opmerkelijk.” Van der Goot legt zich er wel bij neer.
In de zedenzaak zijn de slachtoffers veel te jong om zelf het woord te kunnen voeren. De rechtbank vindt dat een van de ouders van de betrokken kinderen dit moet kunnen doen, om uit te leggen wat het misbruik aan lichamelijke en geestelijke gevolgen voor het kind heeft gehad. Ook kunnen zij toelichten wat de impact op de directe omgeving is geweest, zoals het gezin.
Korvers kantoorgenoot Mariëlle van Essen reageerde verheugd op het besluit. Ze kon nog niet aangeven hoeveel ouders gebruik zullen maken van het spreekrecht.
Robert M. heeft toegegeven dat hij 87 kinderen heeft misbruikt. Hij heeft in diverse Amsterdamse kinderdagverblijven gewerkt, waaronder ’t Hofnarretje. De politie arresteerde hem op 7 december vorig jaar. Zijn partner werd een paar dagen later opgepakt. Bij M. is een grote hoeveelheid kinderpornografie gevonden. Een aanzienlijk deel daarvan betrof door hem zelf gepleegd misbruik.
De rechtbank begint op 12 maart volgend jaar aan de inhoudelijke behandeling van de omvangrijke zaak. Een deel daarvan zal niet openbaar zijn. Zo zullen ouders die gebruik maken van het spreekrecht dit achter gesloten deuren doen. Het Openbaar Ministerie maakt een selectie van door M. gemaakte films en foto’s, die de rechtbank in de loop van het proces zal bekijken. Dit doen de rechters in een besloten setting op een aparte locatie, om ieder risico op het naar buiten komen van de beelden te vermijden.