Groen & duurzaamheid

„Fair zakendoen met provincies”

DEN HAAG – Provincies die ja zeggen tegen de afspraken over natuurbeheer kunnen erop rekenen dat de regering het inhoudelijke bod ook nakomt. Dat is fair zakendoen. Die boodschap had staatssecretaris Bleker woensdag voor de Tweede Kamer.

15 December 2011 12:00Gewijzigd op 14 November 2020 18:13

Een nee tegen het natuurakkoord betekent volgens Bleker echter niet dat de financiële zorgen van de provincie verlicht worden: „Afwijzen van dit akkoord brengt niet de zilvervloot in zicht.” Ondanks aandringen van de oppositie gaf Bleker woensdag geen antwoord op de vraag of er eigenlijk wel een natuurakkoord is als meerdere provincies nee zeggen tegen de afspraken.

De ChristenUnie vindt het vreemd dat Bleker wel tegen bestuurders in de provincies zegt wat er gaat gebeuren maar in de Kamer zijn kaarten tegen de borst houdt. De staatssecretaris niet. „Het is totaal niet merkwaardig dat ik antwoord geef op de vraag van een medebestuurder. Het zou zeer merkwaardig zijn geweest als wij de telefoon niet hadden opgenomen.” Volgens hem wilde Utrecht weten wat er zou gebeuren als ze daar ja tegen het akkoord zouden zeggen en andere provincies niet. „Als dat zo is, dan doen wij het inhoudelijk bod gestand”, aldus Bleker.

PvdA, SP, ChristenUnie, GroenLinks en D66 zien Bleker liefst opnieuw aanschuiven aan de onderhandelingstafel. Alle provincies moeten deze maand besluiten over de afspraken die Bleker maakte met het IPO.

Noord-Brabant en Groningen wijzen het akkoord af. Gelderland, Zuid-Holland en Utrecht stemmen wel in. Flevoland stemt volgende week woensdag waarschijnlijk tegen. Op die dag vindt ook de stemming plaats in Friesland, Drenthe en Overijssel. Vrijdag zullen Limburg en Zeeland over het akkoord beslissen.

CDA-Kamerlid Koopmans vindt dat alleen de provincies die het akkoord aanvaarden voor extra geld in aanmerking moeten komen.

Volgens Koopmans kan er 25 miljoen euro beschikbaar komen door inzet van meer ruilgrond voor natuurverwerving, door uitvoering natuurcompensatie bij rijksprojecten en door verdere inkrimping van de Dienst Landelijk Gebied (DLG), die veel werk verliest omdat het Rijk geen natuurgronden meer aankoopt. Deze maatregelen zijn vervat in moties van Koopmans waarover dinsdag wordt gestemd. Hij verwacht dat ze worden aangenomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer