Actie tegen handelaren in opvoersetjes scooters
Het landelijk Bureau Verkeershandhaving van het openbaar ministerie en de politie in Twente gaan onderzoeken welke Twentse handelaren opvoersetjes voor scooters verkopen. Het betreft een pilotproject om de overlast aan te pakken die scooterrijders veroorzaken door veel te snel en gevaarlijk te rijden. Ook maken de scooters veel te veel lawaai.
Uit onderzoek blijkt dat de bevolking zich groen en geel ergert aan het gescheur en de herrie van de scooters. Bij landelijke peilingen over de meest frequente ergernissen figureert scooterlawaai in de topdrie.
Het OM en de politie in Twente vormen een werkgroep en gaan gezamenlijk optreden tegen de handelaren. Dat zei het hoofd van het Bureau Verkeershandhaving, J. Spee, vrijdag. De proef wordt in Twente gehouden omdat in deze regio een vrij hoge concentratie aan opgevoerde scooters rondrijdt.
De werkgroep komt voor het eerst in augustus bijeen. Zij gaat onderzoeken of scooters via dergelijke setjes zijn opgevoerd en welke handelaren het materiaal verkopen. „We zullen dan heel gericht handelaren bezoeken en zonodig verbaliseren”, aldus Spee.
Tot dusver worden volgens de officier van justitie aangehouden scooters op de rollerbank gezet. Het OM en de politie willen in Twente de overlast van opgevoerde scooters preventief aanpakken. Handelaren die vervolgd worden, kunnen rekenen op forse geldboetes. „Uiteindelijk hangt het van de rechter af hoeveel boete er wordt opgelegd”, zegt Spee.
De PvdA wil ook actie tegen opgevoerde scooters. Bijna een jaar geleden diende kamerlid P. van Heemst een voorstel in om opvoersetjes te verbieden. De setjes mogen verkocht worden, terwijl het opvoeren verboden is. De partij wil ook scherpere controles, scooterwielklemmen, chips in de scooters met gegevens over de eigenaar en de verzekering, en kentekenregistratie.
De PvdA lanceerde dinsdag in Rotterdam een zomeroffensief tegen overlast door scooters. Zij koos de havenstad daarvoor uit omdat in de Rotterdamse deelgemeente Charlois al enige maanden een succesvol programma tegen scooterpiraten loopt. In de Tarwewijk pakt de politie de bestuurders op verschillende manieren aan. Zo beschikken twee agenten over een motor waarmee zij scooterbestuurders kunnen achtervolgen.
Daarnaast krijgen jongeren in Rotterdam verkeerslessen aangeboden waardoor ze het verplichte bromfietscertificaat kunnen halen. Gebleken is dat slechts 20 procent van de scooteraars in de Tarwewijk zo’n certificaat heeft.