Kerk & religie

Ds. Huijgen: Sociale media ontspannen gebruiken

GENEMUIDEN – Hoe moet een christen Twitter, Facebook en andere sociale media gebruiken? Ds. A. Huijgen wijdde er woensdag een aflevering aan op zijn weblog. „Zijn de social media niet gewoon een nieuw medium waar we niet al te diepzinnig over moeten doen, maar die we gewoon in vrijheid en met voorzichtigheid kunnen gebruiken? Iets van die ontspannenheid zou mij wel welkom zijn.”

Kerkredactie
14 December 2011 21:18Gewijzigd op 14 November 2020 18:13
Ds. A. Huijgen. Foto Sjaak Verboom
Ds. A. Huijgen. Foto Sjaak Verboom

Twitter heeft pluspunten, stelt de predikant van de christelijke gereformeerde kerk te Genemuiden. Het is mogelijk om contact te onderhouden met vrienden, studiegenoten of anderen die anders uit het oog zouden geraakt zijn. Ook leveren sociale media veel informatie op. „Zonder Twitter had ik een van de fondsen die mijn proefschrift sponsorden, gemist.”

Bovendien kan Twitter ook de mogelijkheid bieden het christelijk geloof door te geven. „Of hebben christenen niets mee te delen op Twitter? Niet enkel Bijbelteksten of citaten van C. S. Lewis, maar ook praktisch christelijk leven, zonder dat het er duimendik bovenop ligt.”

In navolging van Stine Jensen waarschuwt ds. Huijgen voor exhibitionisme en narcisme. Sociale media kan snel om etalering van het eigen ik draaien. Daarbij kunnen die media oppervlakkige vriendschappen en hijgerige „onlinerigheid” in de hand werken, aldus filosofe Jensen, die dit jaar daarover het essay ”Echte vrienden” schreef.

Een gezond wantrouwen in het gebruik van sociale media acht ds. Huijgen wenselijk. Verder stelt hij tegen het narcisme de „eenvoud”. Volgens de predikant kunnen sociale media het begin zijn van een diepergaand contact.

Wie vernieuwd is door Christus, mag ook van die vernieuwing delen, gaat hij verder. „Geheel in lijn met de ontwikkeling van onze cultuur wordt de seculiere medemens niet zo gemakkelijk bereikt met een direct evangelisatorisch verhaal. Maar een opmerking over wat iemand persoonlijk aan zijn of haar geloof heeft zou iemand ten minste geïnteresseerd kunnen maken – ik heb een aantal van dat soort ervaringen gehad.”

Ds. Huijgen schreef zijn blog al eerder voor de lustrumbundel van het Utrechtse C.S.F.R.-dispuut Sola Scriptura: ”Nothing Personal. Van verkenning van jezelf tot verbinding met de ander”. Sola Scriptura herdacht in oktober haar zestigjarig bestaan. Lees meer op de weblog van ds. Huijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer