CIA protesteert tegen aanklagen Syrië
De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft met steun van enkele andere inlichtingendiensten geprotesteerd tegen het optreden van plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken John Bolten voor de commissie buitenland van de Senaat.
Bolten zou daar vergaande beschuldigingen uiten aan het adres van Syrië die volgens inlichtingendeskundigen niet klopten.
Nadat de verantwoordelijkheid voor de ’uraniumaffaire’ -waarbij de regering ten onrechte beweerde dat Irak uranium had proberen te kopen in Niger- in de schoenen van de CIA werd geschoven, wordt Amerika’s inlichtingensector blijkbaar agressiever. „Men wil duidelijk niet misbruikt worden door de politieke sector. Misbruikt in algemene politieke zin en misbruikt als zondebok, zoals in het uraniumverhaal dat niet klopte en dat uiteindelijk de CIA in de schoenen werd geschoven”, aldus politiek analist Leon Hadar van het Cato Research Institute in Washington.
Bolton had volgens de CIA een vertrouwelijk rapport voorbereid waarin hij stelde dat Syrië zo ver was met de ontwikkeling van chemische en biologische wapens, dat het land een „bedreiging” vormde voor de stabiliteit in het Midden-Oosten.
Inlichtingendeskundigen vonden deze formulering veel te agressief en suggereerden een diplomatieker tekst. Men kwam er niet uit, met als gevolg dat Boltons optreden voor de commissie voor onbepaalde tijd werd geschrapt. „Er waren agendaproblemen, omdat Bolton tijdens de geplande bijeenkomst plotseling een Witte-Huisvergadering moest bijwonen”, aldus zijn woordvoerder, die verder niet op de kwestie wilde ingaan.
Het is niet de eerste keer dat Bolton overdrijft. Vorig jaar beweerde hij dat Cuba bezig was biologische wapens te ontwikkelen. Een beschuldiging die later door inlichtingenkringen ernstig werd betwijfeld. Tijdens een optreden voor de commissie buitenland van het Huis van Afgevaardigden uitte hij zich vorige maand ook al bijzonder somber over de situatie in Syrië. Hij omschreef dit land toen als een „concrete bedreiging.” In een CIA-rapport dat tezelfdertijd uitkwam werd alleen melding gemaakt van de „mogelijkheid” dat Damascus z’n bewapeningsprogramma zou kunnen uitbreiden als de Syrische leiding zou besluiten in te gaan op Russische aanbiedingen voor nauwere samenwerking op dit gebied.