Buitenland

Lichaam gevonden in loods schutter Luik

LUIK (ANP) – De Belg die dinsdag in het centrum van Luik een bloedbad aanrichtte, heeft voor de geweldsexplosie vermoedelijk al een vrouw vermoord. Dat maakte woensdag procureur Danièle Reynders bekend.

14 December 2011 07:07Gewijzigd op 14 November 2020 18:12
Luik. Foto EPA
Luik. Foto EPA

In een loods vlakbij het huis van de 33-jarige dader Nordine Amrani werd het lichaam van de vrouw gevonden. Het gaat om een schoonmaakster van in de veertig. Amrani gebruikte de loods voor de verbouw van cannabis.

Het dodental van het bloedbad op het plein is teruggebracht naar drie: twee jongens van 15 en 17 en een 17 maanden oude baby. Volgens het parket is een 75-jarige vrouw in het ziekenhuis officieel nog steeds in leven, ook al is ze klinisch wel dood. Meer dan 120 mensen raakten gewond. Van hen zijn er vijf slecht aan toe.

Uit autopsie blijkt verder dat Amrani zich van het leven heeft beroofd door zich een kogel in het hoofd te schieten.

Hij moest dinsdag in het Paleis van Justitie in Luik verschijnen om zich te verantwoorden in een nieuwe zedenzaak. Naar het motief van de schietpartij wordt nog onderzoek gedaan. Er is geen afscheidsbrief gevonden.

Amrani is in het verleden veroordeeld wegens onder meer wapen- en drugsbezit en heling. Hij was in 2008 veroordeeld tot 58 maanden cel en een boete van 11.000 euro. In zijn huis zijn geen wapens meer aangetroffen.

De schutter zou volgens Franstalige kranten de avond voor de feiten een geldsom hebben overgeschreven op de rekening van zijn vriendin met de melding: „Je t’aime mon amour. Bonne chance!” (Ik hou van je schat. Veel geluk!)

Minuut stilte

Luik houdt woensdagmiddag om 12.00 uur een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslag dinsdag in de Waalse stad. Dat meldden Belgische media.In het stadhuis is een condoleanceregister geopend.

Het Waalse parlement hield al een minuut stilte. Voorzitter Emily Hoyos sprak over „ongehoord, onverklaarbaar en ondraaglijk geweld.” Waals minister-president Rudy Demotte verwees naar vergelijkbare moordpartijen in Noorwegen, de Verenigde Staten en Duitsland. „Wij dachten dat dergelijke zaken nooit in Wallonië konden gebeuren. En het is toch gebeurd.”

Parlement

De nieuwe Belgische minister van Justitie, Annemie Turtelboom, zal zich donderdag moeten verantwoorden voor de bloedige aanslag dinsdagmiddag in Luik. De partij Vlaams Belang wil haar in het parlement aan de tand voelen over de omgang van justitie met de dader, bleek woensdag uit een verklaring.

Vlaams Belang vraagt zich af waarom Nordine Amrani maar zo kort in de gevangenis heeft gezeten, gezien zijn omvangrijke strafblad. Ook moest hij pas de cel in, toen hij geen uitstel meer kon krijgen na eerdere veroordelingen voor drugs- en zedenfeiten.

Zware wapens

Amrani werd in september 2008 door de rechtbank van Luik veroordeeld tot 48 maanden cel wegens bezit van 2800 cannabisplanten en tot 16 maanden cel voor wapenbezit. Amrani beschikte over 9500 wapenonderdelen en een tiental zware wapens. Hij kwam vorig jaar voorwaardelijk vrij.

Meteen na zijn veroordelingen was hij in beroep gegaan. Het hof van beroep vervolgde hem in maart 2009 niet voor wapenbezit door een „technisch probleem”, meldde de procureur-generaal van Luik, Cédric Visart de Bocarmé. Het hof gebruikte de oude wetgeving.

Volgens de procureur-generaal bezat Amrani geen vergunningen voor de wapens in zijn woning. „Het gaat hier om oorlogswapens en niemand, in geen enkel geval, mag die bezitten. De wapens werden overigens in beslag genomen”, zei de procureur-generaal tegen het Belgische persbureau Belga.

Maatregelen regering

De Belgische regering heeft intussen eerste maatregelen aangekondigd. De illegale wapenhandel zal beter worden gecontroleerd. Dat maakte minister van Justitie Annemie Turtelboom woensdag bekend. Brussel wil onder meer stappen ondernemen tegen de stijgende invoer van oorlogstuig uit Oost-Europa.

Daarnaast zullen politie en justitie voorwaardelijk vrijgelaten veelplegers beter in de gaten houden. De dader van het bloedbad gold als een dergelijke zware jongen met een strafblad wegens wapen- en drugsbezit en zedenfeiten.

De regering denkt ook na over een dag van nationale rouw.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer