”Winterdieren” van Bibi Dumon Tak: veel informatie, nooit saai
In haar nieuwste boek, ”Winterdieren”, neemt Bibi Dumon Tak haar lezers mee naar de diepvries. Preciezer gezegd naar twee diepvriezers. Eentje boven op de wereld en eentje onderaan: de noord- en de zuidpool.
Dumon Tak, onder meer bekend van ”Bibi’s bijzondere beestenboek”, kreeg van het Nederlands Letterenfonds een werkbeurs om ”Winterdieren” te schrijven.
In de gebonden uitgave schetst de auteur 23 portretten van poolbewoners.
Ze beschrijft gedetailleerd het leven van dieren als de krill, een garnaalachtig, steeds vervellend beestje. Ook het lange slapen van de grondeekhoorn, het eindeloze geduld van de keizerspinguïn en het zwemvermogen van de zeeolifant komen aan bod. Bij elk verhaal staan informatieve ”Er was eens”-kadertjes. Bij de ijsbeer gaat het kader bijvoorbeeld over Knut, de bekendste beer ter wereld.
Tijdens het lezen van ”Winterdieren” neemt de verwondering over de schepping toe. Neem nu een vogel als de noordse stern. Het beest houdt niet van donker. Zodra de stern sterren ziet, vliegt hij in slechts veertig dagen tijd naar de andere pool.
De hoeveelheid informatie die Dumon Tak geeft, is groot. Toch zijn de portretten geen moment saai. De humoristische beschrijvingen maken dat kinderen, maar ook volwassenen dit informatieve boek in één adem uitlezen. Jammer dat Dumon Tak een bastaardvloek in een van de portretten gebruikt.
Martijn van der Linden verzorgde de fraaie illustraties. Ze hebben, hoe kan het ook anders, een ijzige uitstraling.
boekgegevens
”Winterdieren”, Bibi Dumon Tak; uitg. Querido, Amsterdam, 2011; ISBN 978 90 451 12237; 138 blz.; € 12,50.