Onvrede in Kamer over uitkomsten EU-top
DEN HAAG (ANP) – In de Tweede Kamer heerst bij pro-Europese partijen als PvdA, D66 en GroenLinks onvrede over de uitkomsten van de EU-top. De regeringspartijen VVD en CDA en oppositiepartij de ChristenUnie zijn wel tevreden. Gedoogpartner PVV is zeer ontevreden over de resultaten en vindt een referendum nu meer dan nodig.
„Dit is een zwaktebod”, zegt een teleurgestelde Ronald Plasterk (PvdA) over de afspraken van de EU-top. Hij noemt het een rare constructie dat het overgrote deel van de EU nu een verdrag sluit waar de Britten niet aan meedoen. „In feite is er sprake van een scheuring in de Europese Unie.” Volgens hem is het akkoord onvoldoende om de schuldencrisis in Europa te bezweren.
De PvdA heeft de standpunten van het Nederlands kabinet in Europa tot nog toe steeds op hoofdlijnen gesteund maar pleitte vorige week voor nieuwe verkiezingen als macht wordt weggeven aan Brussel. Het kabinet heeft de PvdA hard nodig voor het Europabeleid omdat gedoogpartner PVV fel anti-Europa is.
GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap is „ontgoocheld” over het gesloten europact. „Een europact buiten de Europese Unie om maakt het bestuur van de eurozone nog onoverzichtelijker dan het al is.” Ze vreest dat sancties tegen begrotingszondaars „ten prooi vallen aan gesoebat tussen regeringen.” Rutte heeft wat haar betreft in een Kamerdebat volgende week heel wat uit te leggen.
D66-leider Alexander Pechtold noemde de uitkomst van de EU-top vrijdag een „slappe hap.” Volgens hem moet er meer politieke samenwerking komen.
Meer instemming is er bij de regeringspartijen VVD en CDA. Volgens het CDA wordt de slagkracht van het noodfonds vergroot en wordt begrotingsdiscipline dwingend. Mark Harbers (VVD) is opgelucht dat de ECB niet gevraagd is de geldpers aan te zetten. CDA en VVD betreuren het wel dat het door een veto van de Britten onmogelijk bleek om met alle 27 EU-landen afspraken te maken. Ook oppositiepartij ChristenUnie is tevreden over de afspraken over strengere begrotingsdiscipline.
Minister van Financiën Jan Kees de Jager sprak van een enorme sprong voorwaarts in Brussel. Hij benadrukte wel dat Europa er nog niet is. Zo moeten de afspraken nog formeel vastgelegd worden en moeten landen de verdragswijziging nog voorleggen aan hun nationale parlementen.