„Onafhankelijkheid Curaçao optie”
DEN HAAG (ANP) – Als Curaçao zich niets gelegen wil laten liggen aan afspraken die binnen het Koninkrijk zijn gemaakt, kan het eiland maar beter onafhankelijk worden. De Tweede Kamer neemt er geen genoegen mee dat Curaçao weigert onderzoek te doen naar de onkreukbaarheid van bewindslieden.
PvdA-Kamerlid Martijn van Dam stelde donderdag vast dat het eiland ook op andere terreinen zijn eigen plan trekt. Voor hem is er dan maar één uitkomst: onmiddellijke onafhankelijkheid. Ook van de VVD en de PVV mag het eiland op eigen benen gaan staan.
CDA en GroenLinks zeiden geen trek te hebben in een discussie over de onafhankelijkheid van Curaçao, dat sinds vorig jaar een land is binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Minister Piet Hein Donner (Koninkrijksrelaties) zei voor de eenheid van het koninkrijk te staan, maar wees erop dat het aan de volken binnen het koninkrijk is zich over onafhankelijkheid uit te spreken. Daarom neemt hij daarover nu geen standpunt in.
Oud-GroenLinks-leider Paul Rosenmöller zette vraagtekens bij de integriteit van ministers op Curaçao en adviseerde nader onderzoek. Donner neemt genoegen met het onderzoek dat premier Gerrit Schotte van Curaçao laat instellen door de organisatie Transparency international. Maar dit richt zich tot ongenoegen van de Kamer niet op afzonderlijke bestuurders.
Donner stelde dat de onderzoekers kijken naar het functioneren van instellingen waarbinnen personen een ambt bekleden. Maar strafrechtelijk onderzoek naar bestuurders zelf zit er niet in. Het Openbaar Ministerie op Curaçao zag eerder geen reden om vervolging in te stellen. De minister voerde verder aan dat de regering van Curaçao ook zaken als de financiering van partijen en het beleid voor benoemingen aan de orde wil stellen. Zijn conclusie is dat de regering meer doet dan waar Rosenmöller om heeft gevraagd.