Binnenland

Rosenthal: 6 miljoen voor vrij internet

DEN HAAG (ANP) – Nederland trekt de komende jaren bijna 6 miljoen euro uit voor internetvrijheid. Het geld wordt vooral besteed aan initiatieven om bloggers en cyberactivisten te ondersteunen in landen waar de bevolking wordt onderdrukt.

8 December 2011 19:20Gewijzigd op 14 November 2020 18:06
Rosenthal begroet Clinton voorafgaand aan een door hem georganiseerde conferentie over vrij internet.  Foto ANP
Rosenthal begroet Clinton voorafgaand aan een door hem georganiseerde conferentie over vrij internet. Foto ANP

Dat kondigde minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken donderdag in Den Haag aan, voorafgaande aan een door hem georganiseerde conferentie over vrij internet. Steeds meer landen proberen het internet te controleren, waardoor de digitale vrijheid van meningsuiting wordt beperkt. Het is volgens Rosenthal onaanvaardbaar dat websites worden geblokkeerd, inhoud wordt gemanipuleerd en dat bloggers worden aangevallen en gevangengezet.

Bloggers en activisten verdienen meer ondersteuning vanuit de samenleving, regeringen, de particuliere sector en de academische wereld, aldus de minister. De conferentie is bedoeld om een coalitie van landen te smeden die zich samen met bedrijven en maatschappelijke organisaties sterk maakt voor een open, vrij en voor iedereen toegankelijk internet.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, beloofde Rosenthal zich in te zetten voor cyberactivisten en andere mensen die in landen met een repressief bewind via internet hun stem willen laten horen. Zo zal Nederland geld beschikbaar stellen om noodinternet te regelen voor mensen die het internet niet op kunnen omdat het systeem is platgelegd.

Volgens Clinton komt de conferentie op een goed moment, omdat internetvrijheid een belangrijk onderwerp is in deze tijd en de wereld nog jaren zal beïnvloeden. Landen als de Verenigde Staten en Nederland hebben eeuwen gestreden voor vrijheid van meningsuiting, van religie en andere universele mensenrechten, aldus Clinton. Het gaat volgens haar nu om de bescherming van de mensen die het internet gebruiken om van zich te laten horen.

Behalve Clinton en andere buitenlandse ministers nemen ook bedrijven als Google, Facebook, Twitter en telecombedrijven aan de conferentie deel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer