Binnenland

Maastricht wijzigt bouwtoezicht

De gemeente Maastricht wil dat er voortaan bij bouwprojecten nog maar één aanspreekpunt is dat eindverantwoordelijk is voor de totale bouw van een pand.

ANP
18 July 2003 07:45Gewijzigd op 14 November 2020 00:26

Dat meldde een woordvoerster van de gemeente donderdag.

Aanleiding is de gang van zaken rond de bouw van de Patio Sevilla in Maastricht. Niet lang na de oplevering stortten daarvan vijf balkons in, waardoor in april twee bewoners om het leven kwamen.

De gemeentelijke dienst bouw- en woningtoezicht (BWT) gaat voortaan ook van alle inspecties van de bouw een verslag maken. Dat gebeurde bij de Patio Sevilla niet. De dienst is daar wettelijk ook niet toe verplicht. Omdat er geen verslagen zijn van de controles van BWT is niet meer na te gaan waar of bij wie het precies mis ging bij de bouw van de balkons.

De gemeente erkent dat ze wettelijk gezien niets af kan dwingen. Als de aannemer en de projectontwikkelaar weigeren een eindverantwoordelijke aan te wijzen, mag de gemeente de bouwvergunning niet weigeren. Maar in dat geval wil de gemeente alleen praten met de vergunninghouder.

De gemeente baseert de nieuwe werkwijze op een onderzoeksrapport van het ministerie van VROM dat enkele weken geleden gepubliceerd werd. VROM concludeerde daarin dat er op de bouwplaats geen centrale regie is, waardoor er allerlei dingen langs elkaar geregeld worden en men vaak van elkaar niet weet of en waar onderdelen van het bouwplan ter elfder ure zijn gewijzigd. Daardoor blijft onduidelijk wie waarvoor verantwoordelijk en dus ook aansprakelijk is bij fouten of calamiteiten. Ook bleek bij de bouw van de Patio Sevilla dat wijzigingen in het bouwproces niet altijd werden gemeld bij de dienst BWT van de gemeente.

In diverse gemeenten houden balkons de gemoederen bezig. De dienst bouwtoezicht in Amsterdam begint eind september met een onderzoek naar de veiligheid van de constructies van balkons en galerijen in de binnenstad. Dit liet het stadsdeel Amsterdam centrum donderdag weten.

Het onderzoek wordt uitgevoerd naar aanleiding van een advies van het ministerie van VROM (Volkshuisvesting) begin juli. Het ministerie raadde na het instorten van balkons in Maastricht gemeenten aan een bouwtechnisch onderzoek te beginnen.

Nu al trekt Amsterdam de conclusie dat de situatie niet te vergelijken is met die in Maastricht. De dienst bouwtoezicht wordt volgens het stadsdeel bijgestaan door een team van constructeurs dat permanent bezig is bouwplannen door te rekenen. In Maastricht gebeurde dit voorheen alleen in zeer complexe gevallen door twee constructeurs. Daarbij controleren inspecteurs iedere aanpassing in een bouwplan opnieuw op veiligheid, aldus het stadsdeel.

Rotterdam heeft nog geen formeel verzoek tot controle van VROM ontvangen. Een woordvoerster van de Rotterdamse afdeling van bouwtoezicht meldde donderdag het verzoek af te wachten voordat de dienst overgaat tot inspectie. Volgens de woordvoerster stortten de balkons in Maastricht in door een fout tijdens het bouwen, niet door een fabricagefout in de balkons zelf.

De gemeente Den Haag vindt de vraag van de minister van VROM „legitiem” en heeft een voorlopig plan van aanpak gemaakt. Het college van burgemeester en wethouders buigt zich daar na het zomerreces over. Of en, zo ja hoeveel ’riskante’ balkons Den Haag heeft, is volgens een gemeentewoordvoerder nog onbekend. „We overleggen eerst met andere grote gemeenten over wat de beste methode is om dit onderzoek aan te pakken”, zei de zegsman.

Het gaat er onder meer om dat de gemeente een goede selectie van gebouwen wil maken, zodat alle mogelijk gevaarlijke balkonconstructies worden onderzocht. Tegelijkertijd moeten de gemeenten financiële en organisatorische aspecten van de operatie bekijken. Het overleg tussen gemeenten begint maandag, meldde de woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer