Gezondheid

Liesbreuk; koortslip

Ongeveer twaalf jaar geleden heb ik een liesbreukoperatie ondergaan. Nu is er weer, op dezelfde plaats, een bult ontstaan. Is er in dit geval minder kans op een zogenaamde beklemde breuk?

7 December 2011 11:07Gewijzigd op 14 November 2020 18:04

De kans op herhaling van een breuk in het operatiegebied van een vorige breuk is ongeveer 5 tot 10 procent. De kans dat er zich in dit opnieuw geopereerde gebied weer een breuk presenteert, is veel hoger: 20 tot 25 procent. Mannen hebben vaker last van een liesbreuk dan vrouwen. De verhouding is 10:1.

De kans op beklemming neemt niet af bij een herhaalde breuk; er is altijd een kans op inklemming en altijd moet die ook door een operatie voorkomen worden, tenzij er zwaarwegende redenen zijn om niet te opereren, bijvoorbeeld vanwege bijkomende aandoeningen die het complicatierisico tijdens of na de ingreep vergroten.

Vaak wordt bij een herhaalde breuk een kunststof mat ingehecht om de kans op herhaling te verlagen. Tegenwoordig worden liesbreuken veelal via een scoop geopereerd. Mits vakkundig uitgevoerd door een chirurg met ervaring kan dit de herstelperiode fors verkorten. Tevens is de kans op complicaties dan een stuk lager. Als bij u geen medische redenen aanwezig zijn om af te zien van een chirurgische ingreep, zou ik een operatie adviseren.

J. P. Peters, huisarts


Enkele keren per jaar heb ik last van een zogeheten koortslip. Betekent het periodiek opvlammen van deze infectie dat mijn weerstand te laag is? En in hoeverre ben ik een risico voor anderen als ik zo’n koortslip heb? Kan ik hen ook besmetten? Ten slotte: Hoe kan ik dit voorkomen en is er een behandeling voor?

Een koortslip is een infectie die veroorzaakt wordt door het herpessimplex­virus (HSV). Met dit virus komt ieder mens in het leven wel in aanraking.

HSV blijft gedurende het hele leven in het lichaam aanwezig. Na een eerste infectie kan het later weer actief worden. Hoe vaak dit gebeurt, kan variëren van zelden of nooit tot enkele malen per jaar.

Als u een koortslip hebt, kunt u anderen besmetten door zoenen of aanraken. HSV wordt actief bij ziekte, koorts, verbranding van de huid door zonnestraling en dergelijke. Het betekent niet dat iemand een verminderde weerstand heeft, maar dat het afweersysteem op een ander front actief is.

Bij een uitbraak ontstaat een branderig, jeukend plekje bij de lippen waaruit vocht komt. Na een week is het plekje doorgaans genezen.

Alleen voor baby’s die nog nooit een HSV-infectie hebben gehad, kan dit virus gevaarlijk zijn. U kunt een koortslip voorkomen door het insmeren van de huid met zonnebrandcrème bij blootstelling aan de zon in de zomermaanden, het gebruik van gezonde voeding en het nemen van voldoende nachtrust. Middelen zoals aciclovir helpen alleen als de koortslip opkomt, dus in de beginfase.

J. A. Spaan, huisarts

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer