Eredoctoraat voor dr. B. Goudzwaard
KAMPEN – „Het afgelopen jaar was een jaar vol heimwee. De verhuizing naar Groningen en Amsterdam grijpt diep in in de levens van onze medewerkers aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) van Kampen.”
Dat zei prof. dr. F. G. Immink dinsdag ter gelegenheid van de dies natalis (geboortedag) van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU). De diesviering, in de goedgevulde Bovenkerk, werd voor de vijfde en laatste keer gehouden en was daarom tegelijk een lustrum en een afscheidsplechtigheid. In het voorjaar van 2012 verhuist de Kamper Universiteit naar de Rijksuniversiteit Groningen en de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar sinds september al onderwijs wordt gegeven.
Prof. Immink, de huidige rector van de Theologische Universiteit, gaf een overzicht van de stand van zaken met betrekking tot de verhuizing en memoreerde gevoelde pijn alsook het elan waarmee de voorzetting wordt aangepakt. Op 11 mei 2012 vindt de afscheidsceremonie plaats en dan valt het doek voor de Kamper universiteit, die op 6 december 1854 als predikantenopleiding werd gestart.
Tijdens de diesviering werden drie eredoctoraten in de godgeleerdheid uitgereikt: aan dr. B. (Bob) Goudzwaard, aan de uit Indonesië afkomstige dr. E. G. (Gerrit) Singgih en aan de oud-bibliothecaris van de Bibliotheca Rosenthaliana in Amsterdam, drs. F. J. (Frits) Hoogewoud.
Goudzwaard werd door zijn erepromotor prof. dr. H. Noordegraaf geprezen vanwege zijn betrokkenheid op de armen en zijn christelijke doordenking van de ”economie van het genoeg”. Met het verlenen van het eredoctoraat wil de PThU ook het belang van de verbinding tussen theologie en samenleving tot uitdrukking brengen.
Singgih, hoogleraar Oude Testament in Yogykarta, is volgens zijn erepromotor prof. dr. V. Küstler een van de belangrijkste protestantse theologen in Indonesië. Hij leverde een belangrijke bijdrage aan onder andere de dialoog tussen de Aziatische en de westerse wijze van theologiseren.
Hoogewoud kreeg lof van zijn erepromotor prof. dr. A. Houtman voor zijn bijdrage aan brontekstgetrouwe Bijbelvertalingen. Ook deed hij een veelgeroemd onderzoek naar het door de nazi’s geroofde Joodse boekenbezit. Zijn bijdrage aan de judaïca en de kennis van de Hebreeuwse Bijbel werd voorbeeldig genoemd.
Tijdens de diesviering werden twee boeken gepresenteerd. ”In andermans handen. Over flow en grenzen in de zorg” van prof. dr. F. de Lange gaat uitvoeriger in op het thema van de diesrede die hij dinsdag hield, over de relatie tussen patiënten en zorgverleners.
Het tweede boek is ”De wereld in huis. Buitenlandse theologiestudenten in Kampen 1970-2011” van ds. Menno van Oel, hervormd predikant te Aduard. Daarin wordt onder meer uitgebreid aandacht gegeven aan de bijzondere relatie met studenten uit Zuid-Afrika, waarbij de betrekkingen met Zuid-Afrika en de toenmalige visie op de politiek van apartheid de spil vormen. De bekende Allan Boesak was een van de Zuid-Afrikaanse studenten die theologie aan de Kamper universiteit studeerden.
Bijna had de laatste diesviering dinsdagavond een bijzonder naar staartje gekregen en was de bibliotheek van de PThU in vlammen opgegaan.