Buitenland

Gevechten in Congo eisen tientallen mensenlevens

Gevechten tussen verscheidene rebellengroeperingen in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo hebben ten minste 54 mensen het leven gekost. De gevechten vonden plaats vlak bij de stad Bunia waar een internationale vredesmacht is gelegerd. Dit heeft een woordvoerder van de Hema–rebellengroep donderdag gezegd.

RTR/ANP
17 July 2003 13:47Gewijzigd op 14 November 2020 00:26

Volgens de woordvoerder werd het stadje Tchomia aan de oever van het Albertmeer dinsdagochtend aangevallen door milities die trouw zijn aan de Lendu–stam. Hierbij zouden 32 aanvallers zijn gedood. Een ziekenhuis zou zijn verwoest.

Een woordvoerder van de Verenigde Naties in Bunia bevestigde de gevechten in Tchomia, al kon hij geen exact dodental opgeven. Bij gevechten rond het stadje in de afgelopen maand vielen naar schatting meer dan 350 doden.

De nieuwste gevechten komen op de dag dat in de hoofdstad van Congo, Kinshasa, een nieuwe regering beëdigd zal worden. De nieuwe regering moet het land naar verkiezingen leiden. Ook moet zij een einde maken aan het conflict, dat sinds 1998 al aan meer dan drie miljoen mensen het leven heeft gekost.

Een Europese vredesmacht onder leiding van de Fransen kwam in juni in Bunia aan om de VN–vredesmacht te helpen. De blauwhelmen bleken namelijk niet in staat het bloedvergieten te stoppen. De Fransen hebben geen mandaat om buiten Bunia te opereren en blijven voor beperkte duur. In september moet de VN–macht op voldoende sterkte zijn om de taken van de Fransen over toenemen.

De buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Javier Solana, maakt deze week een rondreis langs het Grote Merengebied van Afrika. Hij zal waarschijnlijk vrijdag aan de VN–Veiligheidsraad rapporteren over de situatie. De VN staat onder druk om het mandaat van de VN–missie in Congo, MONUC, te versterken.

Het nieuwe Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag kondigde woensdag aan een onderzoek in te stellen naar het bloedvergieten in de Ituri–streek in het noordoosten van Congo. Sinds 1 juli van vorig jaar zijn hier zeker 5000 mensen omgekomen bij slachtingen en gevechten. Volgens hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo zijn dit juist het soort misdaden waar het strafhof voor is opgericht: volkerenmoord, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Het Strafhof hoopt met deze eerste zaak in zijn bestaan erger te kunnen voorkomen voor de bevolking van het geteisterde Afrikaanse land.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer