Partijen bijeen voor verdeling ministers
BRUSSEL (ANP) – De zes onderhandelende partijen in België zijn zondagavond samen met formateur Elio Di Rupo bijeengekomen om de ministersposten te verdelen. Dat meldden verscheidene Vlaamse media.
Hoe lang de gesprekken zullen duren, is niet bekend. Vlaamse media denken dat het overleg uren in beslag kan nemen en wellicht doorgaat in de nacht van zondag op maandag. Een van de hoofdpunten is de beslissing hoeveel Nederlandstalige en hoeveel Franstalige ministers in de nieuwe regering komen. Daarnaast moeten natuurlijk de portefeuilles nog verdeeld worden.
In België is het gebruikelijk dat er evenveel Nederlandstalige als Franstalige ministers in het kabinet komen, met daarbij een zogenoemde ’taalneutrale’ premier. Di Rupo, die slecht Nederlands spreekt, is een Waalse socialist. België heeft een Vlaamse meerderheid. Sommige partijen pleiten dan ook voor een Franstalige minister minder.
Als de posten verdeeld zijn en de namen van de ministers bekend, kan de nieuwe ploeg al maandag worden ingezworen door de Belgische koning Albert II.
Regeerakkoord
Alle zes de onderhandelende politieke partijen in België hebben dit weekeinde ingestemd met het regeerakkoord. De Franstalige socialisten van de PS onder leiding van Di Rupo stemden zondag als laatsten in met de plannen van de nieuw te vormen regering.
Alle andere partijen hadden dat zaterdag of eerder op de zondag al gedaan. De stemmingen waren nagenoeg unaniem.
De onderhandelaars keurden donderdagavond definitief de tekst van het regeerakkoord goed. Daarmee kwam na 536 dagen een einde aan ’s wereld langst durende formatie.
Di Rupo wist belangrijke hoofdpijndossiers te slechten, zoals de splitsing van de tweetalige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. Ook over de begroting voor komend jaar en daarna wist de Waalse socialist uiteindelijk de neuzen dezelfde richting op te krijgen.
De verdeling van de ministersposten kan interessant worden. In de grondwet is opgenomen dat er evenveel Nederlandstalige als Franstalige ministers moeten zijn, de premier eventueel uitgezonderd. De Vlamingen zijn in België in de meerderheid. Als de ministersposten zijn verdeeld, kan de nieuwe ploeg maandag of dinsdag al ingezworen worden door de Belgische koning Albert II.