Christelijke datingsite Crosspoint bestaat tien jaar

Crosspoint, de eerste christelijke datingsite, bestaat tien jaar. Is het vinden van een huwelijkspartner via internet taboe? „Eerder werd eromheen gedraaid of zelfs over gelogen. Tegenwoordig kun je het eerlijk vertellen. Tien procent van alle relaties in christelijke kring ontstaat via internet.”

Evert van Dijkhuizen
1 December 2011 21:43Gewijzigd op 14 November 2020 17:59
Foto ANP XTRA
Foto ANP XTRA

Toen Hanneke van den Hout (49) in Hendrik-Ido-Ambacht uit de kleine kinderen was, zocht ze een baantje. Ze ging aan de slag als consulente bij een christelijk huwelijksbureau en zag daar dingen gebeuren waar ze moeite mee had. „Twee vrijgemaakte mensen werden aan elkaar gekoppeld, ondanks een enorm verschil in opleidingsniveau, alleen op grond van hun kerkgenootschap. Dat kan gewoon niet.”

Het deed haar besluiten voor zichzelf te beginnen onder de naam Vita Nova. Dat viel niet mee. „Mensen zijn veeleisend. Hun toekomstige partner moet een lot uit de loterij zijn. Als dat niet lukt, krijgt de consulente de schuld.”

Van den Hout stopte met haar bureau en ging verder met relatiebemiddeling via internet. De start van crosspoint.net in 2001 was een succes. „De eerste week meldden zich direct een paar honderd mensen aan.” Na jaren van groei heeft het digitale huwelijksbureau nu een stabiel ledenaantal. Exacte cijfers geeft Van den Hout niet. „Wij tellen alleen de actieve leden mee. Daaruit zouden onze concurrenten de conclusie kunnen trekken dat we weinig voorstellen. Dat is niet zo. We hebben honderden leden.”

Van den Hout beheert de site. „Ik beslis of mensen worden toegelaten. Dat doe ik op basis van het profiel dat mensen van zichzelf maken. Ze moeten ook iets opschrijven over hun geloofsbeleving. Kerkgang is voor mij geen criterium, wel de vraag of mensen geloven in de Heere Jezus Christus. Soms blijkt later dat iemand zich mooier heeft voorgedaan dan hij of zij in werkelijkheid is. Dan ga ik het gesprek aan. Ik wil geen vrijzinnige leden in het bestand, alleen Bijbelgetrouwe christenen.”

Voor dat uitgangspunt werd Crosspoint in 2005 op de vingers getikt door de Commissie Gelijke Behandeling. Van den Hout, die zichzelf „behoudend evangelisch” noemt: „De commissie vindt dat we iedereen moeten toelaten, ook ongelovigen en homo’s, omdat we anders zouden discrimineren. Ik heb gezegd: Dat zij zo, maar ik doe niets met die berisping. We zijn een site voor christenen en we propageren het huwelijk tussen man en vrouw. Ik kreeg toen een lawine aan aanmeldingen van homo’s, waarschijnlijk een georganiseerde actie, en heb ze allemaal geweigerd. Ik heb daarna niets meer van de commissie gehoord.”

Van den Hout is dagelijks druk met het beoordelen van nieuwe aanvragen –20 procent wordt afgewezen– en het beantwoorden van e-mails. „Mensen vragen ons advies over van alles en nog wat. Bijvoorbeeld over de eerste ontmoeting. Wanneer spreek je die af? Waar? Hoelang mag die duren? Wij hebben daar concrete tips voor, gebaseerd op onze jarenlange ervaring.”

Voorbeelden? „Ik zeg altijd: Ontmoet elkaar de eerste keer niet bij een van beiden thuis, maar op neutraal terrein. Drink een kop koffie, misschien nog een tweede, en ga na maximaal anderhalf uur weer uit elkaar. Bedenk dat mannen meestal sneller iemand willen ontmoeten dan vrouwen. Minimaal een maand contact per e-mail of telefoon vóór de eerste afspraak is verstandig.”

Bij de eerste ontmoeting kan het kwartje twee kanten uitvallen, weet Van den Hout. „Of beiden hebben het gevoel dat ze elkaar al jaren kennen, of mensen hebben bij het zien van elkaar helemaal geen klik. Dat kan zelfs nadat ze al een heel persoonlijke mailwisseling achter de rug hebben. Dan is het maar het beste om, als je weer thuis bent, direct te laten weten: Het was gezellig, bedankt, maar ik stel verder contact niet op prijs.”

Leden van Crosspoint kunnen op de website met elkaar chatten. Per avond zijn er volgens Van den Hout zo’n dertig chatters actief. „Een moderator leest mee. Niet permanent, maar op bepaalde momenten. Soms is het nodig in te grijpen. Dan gaat iemand zich te buiten aan grof of schuin taalgebruik, bijvoorbeeld omdat-ie te diep in het glaasje heeft gekeken. Zo iemand krijgt een waarschuwing. Helpt dat niet, dan wordt hij, meestal gaat het om mannen, eruit gegooid. Dat is zo’n vier, vijf keer per jaar nodig.”

Het ledenbestand van Crosspoint is divers, in meerdere opzichten, zegt Van den Hout. „Kerkelijk loopt het uiteen van evangelisch tot Gereformeerde Gemeenten, qua niveau van laag opgeleid tot universitair geschoold en qua leeftijd van twintigers tot zeventigers. Er zitten gescheiden mensen bij, mensen met een psychische rugzak, weduwen, weduwnaars, maar ook wanhopige dertigers: ze hebben een huis, een baan, een vriendenkring, maar geen relatie. Dat laatste stukje van de puzzel ontbreekt. Ze beginnen een beetje nerveus te worden, want de klok tikt door.”

Vaak krijgt Van den Hout een mailtje als mensen elkaar gevonden hebben via Crosspoint en gaan trouwen. „In het begin probeerde ik er altijd bij te zijn: op het gemeentehuis of in de kerk. Daarna heb ik het jarenlang niet meer gedaan. Maar vorig jaar heb ik samen met een collega toch weer een paar Crosspointhuwelijken bezocht. Gewoon om het resultaat van ons werk te zien.”

Het taboe op het elkaar leren kennen via een huwelijksbureau, al dan niet digitaal, is volgens Van den Hout grotendeels verdwenen. „Voorheen werd eromheen gedraaid of zelfs over gelogen als mensen ernaar vroegen. Dan was het: O, we hebben elkaar op vakantie leren kennen, of op koor. Tegenwoordig kun je het eerlijk vertellen. Trouwambtenaren maken er gerust een grapje over tijdens de huwelijkssluiting.”

Hoe groot is het succespercentage bij Crosspoint? „Ik krijg gemiddeld één keer per dag een mailtje met ”geslaagd”. Dat betekent dat twee mensen elkaar gevonden hebben en een relatie willen beginnen. Dat hoeft natuurlijk niet in een huwelijk te eindigen. Op zo’n moment verwijder ik die personen uit het bestand. Loopt de relatie stuk, dan zie ik dezelfde mensen soms terugkeren als lid.”

Belangstellenden kunnen tien dagen gratis meedraaien bij Cross­point. Daarna kost het lidmaatschap 11,95 euro per maand. Van den Hout: „Van de inkomsten betaal ik een paar medewerkers en mezelf een bescheiden salaris. Verder werken we met vrijwilligers.”

Zou Van den Hout, 26 jaar getrouwd, zelf gebruikmaken van een datingsite? „Het is nu totaal niet aan de orde, maar stel dat ik weduwe zou zijn en een nieuwe relatie zou willen beginnen, waarom niet? Het begin is misschien wat onnatuurlijk, maar daarna niet meer. Mensen gaan elkaar ontmoeten, net als wanneer ze elkaar kennen van de kerk of het werk.”

Wat drijft Van den Hout? „Ik vind het geweldig om christenen met elkaar in contact te brengen met het oog op een huwelijk en als volgende stap mogelijk het stichten van een gezin. Niet iedereen komt in zijn of haar omgeving geschikte kandidaten tegen. Dan is een datingsite een prachtig alternatief.”

www.christelijkedatingsite.org voor een overzicht van christelijke datingsites.


„Relatie via datingsite steeds normaler”

Het eerste huwelijk van Ria (57) in Monster –„liever geen achternaam in de krant”– eindigde na zeventien jaar in een scheiding. Naar eigen zeggen omdat ze geen kinderen kon krijgen. Vijf jaar geleden begon ze via de christelijke datingsite Crosspoint aan een nieuwe relatie. „Hij was weduwnaar, stond nog niet zo lang ingeschreven bij Crosspoint, las mijn profiel en vond mij wel leuk. Onze eerste ontmoeting was bij Kijkduin. Ik vond hem niet echt aantrekkelijk, maar hij was wel heel vriendelijk.”

Na een relatie van 3,5 jaar trouwde het stel, ondanks een negatief advies van de voorganger van de evangelische gemeente waartoe Ria behoorde. Achteraf moet ze hem gelijk geven. „Vanaf de eerste huwelijksdag veranderde mijn man. Hij had meer aandacht voor de kinderen uit zijn eerste huwelijk dan voor mij. Onze relatie gaf steeds grotere spanningen. Na vijf maanden zijn we uit elkaar gegaan.”

Ria staat opnieuw bij Crosspoint ingeschreven. „Ik ben geen type om alleen te blijven”, verklaart ze. Ze is tevreden over de datingsite. „Als ik iets te vragen heb, krijg ik direct antwoord en in de chatbox is het erg gezellig. Ik kan er fijne gesprekken voeren, ook over het geloof. Maar ik blijf alert, ook al is Cross­point een christelijke organisatie.”

Jolanda van Zuiden (30) uit Swifterbant schreef zich acht jaar geleden in bij Crosspoint. Waarom deze datingsite? „Omdat de vragen over je profiel verder en dieper gaan dan bij andere sites. Het is een christelijke site; dat betekent dat je er met anderen over het geloof kunt praten. Dat vind ik belangrijk.”

Toen Van Zuiden een relatie kreeg via Crosspoint beperkte het contact zich het eerste jaar tot mailverkeer. „Ik heb eerder een relatie gehad en vond het prettig elkaar eerst goed te leren kennen voordat we elkaar zouden ontmoeten. Dat is gelukt. De eerste ontmoeting voelde heel vertrouwd, hoewel het altijd spannend blijft als je elkaar voor het eerst in het echt ziet.”

Van Zuiden is inmiddels drie jaar getrouwd, moeder van een zoontje van twee en in verwachting van haar tweede kind. Ze ziet met „een speciaal gevoel” terug op haar Crosspointtijd. „Ik was geen type om uit te gaan en mijn man ook niet. Dan kom je dus niet zo snel in aanraking met een mogelijke levenspartner. Dat we elkaar op deze manier hebben gevonden, vinden we toch wel bijzonder.”

Het taboe van een datingsite is er volgens Van Zuiden grotendeels af. „Natuurlijk moet je op een verjaardag wel eens uitleggen hoe dat gaat: elkaar via internet leren kennen. Maar het is onze ervaring dat mensen het steeds normaler gaan vinden. Er wordt beslist niet lacherig over gedaan.”

Inmiddels heeft Van Zuiden andere singles in haar vriendenkring aanbevolen zich bij Crosspoint in te schrijven. „Dat heeft alweer tot nieuwe relaties geleid. Ik durf Crosspoint gerust aan te bevelen. Ik vond het altijd prettig dat er onmiddellijk werd ingegrepen als bepaalde mensen over de grens gingen. Het is een veilige en betrouwbare site.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer