Terugtreden John verheugt evangelicalen in Engeland
„Evangelicalen triomferen nu Jeffrey John terugtreedt”, luidt de kop boven een artikel van de conservatieve Anglicaanse geestelijke Dick Begbie in de ”English Churchman”. De tweewekelijkse krant, die haar lezers vooral heeft onder behoudende protestanten binnen de Kerk van Engeland, toont zich verheugd over het feit dat de benoeming van de homoseksuele kanunnik John tot bisschop van Reading onlangs ongedaan is gemaakt.
„Dank God dat, in antwoord op de gebeden van duizenden van Gods volk, dr. Jeffrey John werd gedwongen zich terug te trekken. Maar meer nog”, vervolgt de auteur van het artikel, „dienen we God ervoor te danken dat de controverse zo veel ware evangelicalen bij elkaar heeft gebracht - met een gemeenschappelijk doel en blijk gevend van collectieve kracht, op een manier die niet eerder is vertoond. Deze hervonden eenheid en kracht mogen we niet meer kwijtraken.”
Evangelicalen, aldus Begbie, „hebben nu een door God geschonken kans om vastberaden te handelen inzake de geestelijke kwaal die de hele anglicaanse gemeenschap teistert en waarvan de controverse rond homoseksualiteit slechts een symptoom is. Alle ware Anglicanen behoren deze hervonden kracht aan te wenden, met als uiteindelijk doel de terugkeer van de leer van de 39 Artikelen en het Book of Common Prayer uit 1662 als geloofsbasis voor de geestelijkheid binnen de Kerk.”
De auteur pleit ervoor een dergelijk „program” -op welke manier dan ook- op te zetten samen met andere gelijkgezinden. Daarbij denkt hij aan de (conservatieve) Anglicaanse Kerk in Zuid-Afrika, de Church of England (Continuing) en de Free Church of England. „Ik stel voor een stuurgroep op te richten die de leiding van de Heere zoekt als het gaat om de vraag hoe we de ons geschonken gaven het beste kunnen benutten. Dit is niet de tijd om met de handen over elkaar te gaan zitten.”
Omdat Rowan Williams er dezelfde opvattingen op nahoudt als Jeffrey John, stelt Begbie, „zouden we ons als eerste kunnen richten op zijn aftreden als aartsbisschop van Canterbury. Vervolgens op het verwijderen van alle liberale bisschoppen en geestelijken, alsook op het ongedaan maken van vrouwelijke inwijdingen.”
Hij besluit: „Als al deze pogingen op niets uitlopen, en als laatste redmiddel, kan het nodig blijken te zijn een nieuwe wereldwijde anglicaanse gemeenschap te beginnen met een orthodoxe aartsbisschop als leider.”