Binnenland

Rijkswaterstaat: Laagste waterstand Rijn ooit

ARNHEM (ANP) – Rijkswaterstaat heeft woensdag rond het middaguur de laagste waterstand ooit in de Rijn bij Lobith gemeten. De waterstand was daar 6.89 meter boven NAP en dat is een centimeter lager dan het record tot nu toe uit 2003. De vaardiepte voor schepen is nog lang niet in de buurt van een record, aldus de dienst.

30 November 2011 14:33Gewijzigd op 14 November 2020 17:57
Lage waterstand Nederrijn.  Foto ANP
Lage waterstand Nederrijn. Foto ANP

Woensdagmorgen stond het water nog net een centimeter boven het oude record, maar in de loop van de dag is de stand gezakt aldus het Infocentrum Binnenwateren. Als het niet hard en dagenlang gaat regenen in het stroomgebied van de rivier voorziet Rijkswaterstaat voor het weekend nog verdere daling naar 6.85 meter boven NAP. Er wordt in Nederland noch in Duitsland regen van grote betekenis voorspeld.

De Rijn voert nu 789 kubieke meter water per seconde af, terwijl er in 1947 nog maar een vaardiepte van 620 kuub per seconde over was. Dat komt doordat de rivierbodem in de loop der jaren is gezakt.

De scheepvaart ondervindt veel hinder van de lage waterstand, want daardoor wordt de vaargeul steeds smaller. Inhalen en passeren is al enige tijd verboden, net als afmeren aan diverse kades. Het is erg druk op Waal en Rijn, omdat door de diepgang schepen niet veel lading tegelijk mee kunnen nemen. De wachttijden bij sluizen en stuwen lopen op.

Ook in Duitsland wordt een verdere daling van de waterstand van de Rijn voorzien. Er zal regen vallen rond Düsseldorf, maar dat is te weinig om nog van enige betekenis te zijn bij Emmerich, net over de grens bij Lobith. Waterbeheerders vrezen een inval van de winter. Als het kouder wordt, valt neerslag in de vorm van sneeuw en daar stijgt het waterpeil niet van. Bovendien vriezen rivieren en watergangen met de huidige extreem lage stand sneller dicht. Dat kan tot grote problemen voor de scheepvaart en de waterverdeling leiden.

Ook het water in de Maas staat laag, maar veel minder extreem dan in Waal, Rijn en IJssel. Bovendien kan de stand op die rivier beter worden geregeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer