Binnenland

Betrokkenheid school meer dan voorleesmoeder

ROTTERDAM (ANP) – Alle scholen in Rotterdam zijn vanaf volgend jaar verplicht iets aan ouderbetrokkenheid te doen willen ze subsidie krijgen van de gemeente. „En dat is meer dan helpen met het ophangen van de Sinterklaasbaard of het schminken van Zwarte Piet”, zegt onderwijswethouder Hugo de Jonge van de havenstad.

30 November 2011 13:38Gewijzigd op 14 November 2020 17:57

Afgelopen jaren zijn in Rotterdam, op basisscholen en in het voortgezet onderwijs, al verschillende initiatieven genomen om de betrokkenheid van ouders naar de school van hun kinderen te vergroten. Vooral in het mbo is die betrokkenheid van ouders bij hun kinderen steeds minder geworden. Die moet terugkomen, vindt De Jonge.

Zo gaat een vmbo-school bij het begin van ieder schooljaar een gesprek aan met de ouders van de leerling. Daarbij worden vooral de wederzijdse verwachtingen uitgesproken. „Dan spreek je elkaar in ieder geval niet voor het eerst als er wat met een leerling aan de hand is”, aldus De Jonge.

Alle initiatieven op het gebied van educatief partnerschap, zoals De Jonge het noemt, zijn nu samengebracht in een menukaart waar scholen uit kunnen putten. Doel van dit alles is uiteindelijk de schoolresultaten van leerlingen omhoog te krijgen. De schoolresultaten in Rotterdam liggen nog onder het landelijk gemiddelde en die wil het stadsbestuur omhoog krikken.

Scholen die een zogeheten groep nul hebben - leerlingen vanaf 2,5 jaar - worden verplicht om de wederzijdse verwachtingen tussen ouders en de schoolleiding vast te leggen in een contract. Op de afspraken tussen ouders en scholen staan echter geen sancties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer