Weer Afrikaanse politicus in Scheveningse cel
DEN HAAG (ANP) – De voormalige Ivoriaanse president Laurent KoudouGbagbo (66) is woensdag naar Den Haag overgebracht voor berechting door het Internationaal Strafhof (ICC). Het hof vaardigde 23 november een arrestatiebevel uit, nadat het eerder dit jaar een onderzoek was begonnen naar het geweld dat na de Ivoriaanse presidentsverkiezingen van november 2010 losbarstte.
Gbagbo verloor de presidentsverkiezingen en weigerde de overwinning van rivaal AlassaneOuattara te erkennen. In het geweld dat het land vervolgens overspoelde, zijn volgens het ICC onder Gbagbo’s verantwoordelijkheid tussen december 2010 en april 2011 misdaden tegen de menselijkheid gepleegd. Circa 3000 mensen zouden daarbij zijn omgekomen. Dankzij internationale steun werd Ouattara president van het West-Afrkaanse land en kreeg diens rivaal huisarrest.
Tien jaar lang was Gbagbo president van Ivoorkust. Dat was in die periode feitelijk verdeeld in een arm islamitisch noorden en een christelijk zuiden dat de politiek en economie domineerde tot begin dit jaar.
Hij is de eerste ex-president in handen van het hof dat ook de president van Sudan, Omar Hassan al-Bashir, en de in oktober omgekomen Libische dictator Muammar Kaddafi van ernstige misdaden heeft beschuldigd. Gbagbo is ook de eerste Ivoriaan die door het ICC wordt verdacht van misdaden op grote schaal, maar niet de laatste, stelde hoofdaanklager van het ICC, Luis Moreno Ocampo, woensdag.
Ouattara is nu, twee weken voor de parlementsverkiezingen in Ivoorkust, af van Gbagbo. Die is nog steeds een held in het christelijke zuiden van het land. Een medewerker van Gbagbo, Toussaint Alain, noemde de uitlevering aan het ICC volgens de BBC de rechtspraktijk van de overwinnaar. Maar mogelijk krijgt ook Ouattara problemen met het ICC. Moreno Ocampo merkte woensdag op dat „kennelijk in beide kampen misdaden zijn gepleegd.”
Het ICC houdt zich tot nog toe voornamelijk bezig met misdaden in Afrika, met name in de Democratische Republiek Congo, de Centraal Afrikaanse Republiek, Uganda, Sudan, Kenia, Libië en Ivoorkust.