Kerk krijgt erfenis van 1,3 miljoen euro, familie is boos
BERGEIJK – De in de zomer overleden vrijgezel Antoon Jansen uit Bergeijk, onder Eindhoven, heeft een erfenis van 1,3 miljoen euro nagelaten aan de plaatselijke rooms-katholieke parochie. De familie is woedend en vindt dat ze door de lokale pastoor erin is geluisd.
Volgens een familielid leed „ome Toon” sinds 2006 aan dementie, al ontbreken medische rapporten om dat te bewijzen. In maart 2010 werd een van de familieleden door een kantonrechter aangewezen als verantwoordelijke voor Jansen. Jansen overleed op 17 juli op 86-jarige leeftijd.
Jansen had al eens eerder zijn testament opgemaakt met medeweten van de familie. Zijn vermogen zou na zijn overlijden niet naar de familie gaan, maar naar een bevriende non, de kerk en KWF Kankerbestrijding. Het geldkapitaal van Jansen bedraagt 9 ton en de waarde van de ouderlijke boerderij waar hij woonde, wordt geschat op 4 ton, zo becijferde de lokale krant Eindhovens Dagblad zaterdag.
Protocollen
Groot was de verbazing toen pastoor Andy Penne, toen pastoor in Bergeijk, tijdens de koffietafel bij de uitvaart vertelde dat het nalatenschap in z’n geheel was bestemd voor de kerk. Neef Toon Jansen uit Lommel: „De pastoor vertelde dat hij op de pastorie een testament van onze oom had. Uit een kopie bleek dat hij op 22 april 2008 met onze oom naar een notaris in Waalre was geweest. De parochie ’t Loo in Bergeijk was daarop de enige erfgenaam geworden.”
Verbazing sloeg echter om in woede. Een broer van Jansen was overleden aan kanker. Daarom moet een deel van de erfenis naar KWF Kankerbestrijding gaan, vindt neef Jansen. Ook andere familieleden zijn van mening dat „ome Toon” onrecht was aangedaan.
Notaris mr. E. H. Schrage van Blankhart & Bronkhorst Netwerk Notarissen in Beekbergen licht desgevraagd toe dat dementie niet per definitie een reden is om het veranderen van een testament te weigeren. „De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft protocollen opgesteld hoe te handelen bij dementie van de testateur, als die dementie al is vast te stellen. Dit moet van geval tot geval worden beoordeeld. Je mag er vanuit gaan dat de notaris het protocol goed heeft gecontroleerd.”
Beïnvloeding
De familie van Jansen is ook boos dat de pastoor met Jansen is meegegaan naar de notaris. Penne, sinds de zomer pastoor in het Belgische Galmaarden, verdedigt zich door te zeggen dat hij niet wist hoe groot de erfenis was. Hij wijst van de hand dat hij bij Jansen zou hebben aangedrongen om het testament te veranderen. Hijzelf krijgt bovendien niets, alleen de parochie is erfgenaam.
„Ik heb Antoon Jansen nooit gevraagd om zijn testament aan te passen”, reageert Penne in De Standaard. „Die man heeft dat zelf beslist. Ik moest enkel naar de notaris, om te vertellen of ik die erfenis zou aanvaarden. In ruil moest de parochie de begrafenis van Antoon regelen, en dertig jaar lang zijn graf en dat van zijn broers en zussen onderhouden.”
Volgens notaris Schrage mag een begeleider met de erflater meegaan naar de notaris. „Een notaris zal, om alle schijn te vermijden, aan de begeleider vragen naar de wachtkamer te gaan, zodat het veranderen van het testament alleen gebeurt in aanwezigheid van de notaris en de testateur. Ook hier zijn protocollen voor.”
Als de familie zich niet wil neerleggen bij het testament, kunnen ze naar de rechter stappen. Dat komt wel vaker voor bij zulke grote bedragen, weet Schrage. „Vaak wordt dan gezegd dat er sprake is van beïnvloeding door de begeleider.”
De parochie vindt dat pastoor Penne gelijk heeft. Het testament is volgens vice-voorzitter Naud Maes veranderd op initiatief van Jansen. De parochie heeft de erfenis nog niet aanvaard. Het geld zou de kerk wel van pas komen, zegt Maes. „Het dak van de Sint-Petrus Bandenkerk moet dringend worden vervangen.”