Bijbelse dagboeken voor 2012
Met het nieuwe jaar in zicht is het doorgaans ook de tijd om na te denken over een nieuw Bijbels dagboek voor de komende periode. In de christelijke boekhandel zijn ze deze maanden in ieder geval volop aanwezig.
Maar welk dagboek moet het worden? Weer dezelfde dagboekkalender als het afgelopen jaar (en misschien ook als voorgaande jaren), of juist eens iets heel anders? Gezien de grote ”dagboekenberg” die jaarlijks verschijnt, is het niet altijd eenvoudig om hieruit een keuze te maken.
Het artikel rechts biedt een dwarsdoorsnede van het nieuwe aanbod. In de tabel is een brede selectie van het dagboekenaanbod opgenomen, ingedeeld per categorie. De belangrijkste informatie is zo overzichtelijk op een rijtje gezet. Handig om verschillende dagboeken vergelijken of ter oriëntatie, om gewoon eens te kijken wat er op de markt is.
In het aanbod lijkt zich een grove tweedeling af te tekenen. Enerzijds zijn er de traditionele dagboeken, opgezet volgens een oud en beproefd recept. Ze bieden voor elke dag van het jaar een overdenking, die vaak een hele pagina in beslag neemt. Erboven of eronder is het te lezen Bijbelgedeelte aangegeven, de Bijbeltekst die centraal staat en soms een psalm of lied om te zingen. De opmaak is over het algemeen rustig en eenvoudig.
In deze categorie vallen bijvoorbeeld veel van de jaarlijks verschijnende dagboekkalenders, zoals ”Leven en licht” en ”Goede moed”. Ook uitgaven zoals ”Ouders uit de Bijbel”, ”Een fontein van heil”, ”Hij ziet in gunst op die Hem vrezen” en het jongerendagboek ”Zoom in” van Ben de Raaf zou je hieronder kunnen scharen.
Onderscheidend
Veel uitgevers lijken zich in te spannen om in de jaarlijkse stroom van dagboeken een onderscheidend product te bieden en komen met dagboeken die net iets minder rechttoe, rechtaan zijn. Deze uitgaven bevatten over het algemeen nog wel de standaardoverdenking bij een Bijbelgedeelte, maar bieden daarnaast allerlei extra’s, zoals een dagelijks gebed(spunt), stellingen en vragen om dieper over de stof na te denken.
In één dagboek, het Twitterdagboek ”Geef God een kans”, is zelfs de traditionele overdenking niet meer terug te vinden. Die is vervangen door een zogenaamde tweet, een tekst van maximaal 140 tekens. De gedachte van de auteur hierachter is: minder is meer; „het goede zit niet in het vele, maar het vele zit hem in het goede.”
Is de opmaak in de traditionele dagboeken vaak rustig en eenvoudig, in de minder rechttoe-rechtaanuitgaven is daar vaak uitgebreid aandacht aan besteed. Soms zijn er pictogrammen toegevoegd – bijvoorbeeld een geopend boekje bij het te lezen Bijbelgedeelte. Andere exemplaren zijn verfraaid met kleine illustraties – zoals ”Hart voor God”, over het leven van David.
Twee exemplaren springen er wat opmaak van het binnenwerk betreft uit. ”Vervolgd maar niet vergeten”, een uitgave van Open Doors en uitgeverij Voorhoeve, is een fullcolourdagboek voor het hele gezin en bevat gekleurde tekst, kleurenfoto’s en puzzels en opdrachten in kleur. In ”Geef God een kans”, eveneens een fullcolouruitgave, is naast elke dagtekst een paginagrote kleurenfoto geplaatst.
Opvallend is dat in het gros van de dagboeken de Statenvertaling of de Nieuwe Bijbelvertaling als uitgangspunt is genomen; de Herziene Statenvertaling (HSV) is nog maar weinig gehanteerd. Boeken waarin uit de HSV geciteerd wordt, zijn ”Sprankelend” van uitgeverij Kok en het GZB-dagboek ”Een handvol koren”. Ook in ”Geef God een kans” komt de HSV terug, naast nog maar liefst acht andere vertalingen.