Buitenland

NAVO-aanval zet band met Pakistan onder druk

WASHINGTON/ISLAMABAD (ANP/AFP/RTR) – De banden tussen Pakistan en het Westen staan onder druk en westerse diplomaten proberen de schade te beperken. De spanningen zijn het gevolg van een aanval die buitenlandse militairen in Afghanistan zaterdag uitvoerden op een legerbasis in buurland Pakistan. Daarbij kwamen zeker 24 militairen om het leven.

28 November 2011 07:55Gewijzigd op 14 November 2020 17:54
Foto EPA
Foto EPA

De aanval trof een Pakistaanse controlepost op enkele kilometers van de grens met Afghanistan. Het onherbergzame grensgebied wordt geteisterd door geweld van lokale stammen en radicaalislamitische bewegingen zoals de Taliban. De aanleiding voor het bombardement is nog niet duidelijk. Mogelijk zijn buitenlandse militairen in Afghanistan voorafgaand aan de aanval beschoten vanaf de Pakistaanse kant van de grens.

Pakistan reageerde woest op de aanval. Het land besloot de transporten voor de westerse troepen in Afghanistan voorlopig te weren. De NAVO-troepenmacht krijgt 80 procent van zijn voorraden via Pakistan. Het gaat onder meer om brandstof.

De Verenigde Staten moeten bovendien binnen 2 weken de afgelegen Pakistaanse legerbasis Shamsi verlaten. Vanaf die post zouden de Amerikanen de omstreden aanvallen met onbemande gevechtsvliegtuigen uitvoeren in het noordwesten van Pakistan. Het is echter onduidelijk of er überhaupt nog Amerikanen op de basis zijn.

Ook onder de Pakistaanse bevolking is de woede groot. In de streek waar de militairen de dood vonden, gingen honderden leden van een radicaalislamitische partij de straat op. Ze riepen leuzen als „Dood aan Amerika” en „De Heilige Oorlog is het enige antwoord op Amerika.” Bij het Amerikaanse consulaat in de stad Karachi kwamen duizenden Pakistanen samen.

De Amerikaanse regering heeft haar condoleances aangeboden. In een gezamenlijke verklaring benadrukten de ministers Leon Panetta (Defensie) en Hillary Clinton (Buitenlandse Zaken) het belang van goede banden tussen de VS en Pakistan. NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen noemde de dood van de Pakistaanse militairen ontoelaatbaar, betreurenswaardig, tragisch en onbedoeld.

De verhoudingen tussen Pakistan en het Westen leken zich de laatste tijd juist moeizaam te herstellen van de geslaagde Amerikaanse commandoactie tegen terreurleider Osama bin Laden. Hij werd op 2 mei gedood in de Pakistaanse garnizoensstad Abbottabad, zonder dat Pakistan vooraf wist van de operatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer