VS melden record financieringstekort
De Amerikaanse regering verwacht voor het lopende fiscale jaar dat eind september eindigt een financieringstekort van minstens 455 miljard dollar (408 miljard euro). In absolute cijfers is dit een record.
Toch noemt de nieuwe begrotingsdirecteur van het Witte Huis - Joshua Bolten - het tekort „hanteerbaar als wij de uitgaven weten te beperken.” Het bedraagt 4,2 procent van het bruto nationaal product. Dat is minder dan de 6 procent van het bnp die voormalig president Ronald Reagan in 1983 tekortkwam.
Bij die cijfers is het overschot van Washingtons sociale pot overigens meegenomen. Dat mag formeel weliswaar niet gebruikt worden voor andere doeleinden, maar zowel de Democratische regering-Clinton als de Republikeinse regering-Bush negeren dat verbod consequent. Wanneer men deze meevaller vergeet, komt het financieringstekort van de regering-Bush neer op 5,7 procent van het bnp.
Volgens Bolten zijn het moeizame herstel van de economie en de kosten van de Amerikaanse invasie van Irak de belangrijkste oorzaken van het tekort. De Democraten voegen daar Bush’ forse belastingverlagingen aan toe. Het ministerie van Defensie meldde dinsdag dat de operatie Irak tot nu toe 48 miljard dollar heeft gekost. Deze kosten lopen maandelijks met nog eens 3,9 miljard dollar op. Volgens voorzitter Alan Greenspan van de Federal Reserve (Fed) dwingen dergelijke cijfers de regering ertoe zich ernstig te bezinnen op „het consequent beperken van de overheidsuitgaven.”
Greenspan zei dit dinsdag tegenover de commissie financiën van het Huis van Afgevaardigden. Hij schetste daar een gematigd optimistisch beeld van de Amerikaanse economie. Desondanks gaat de Fed uit van een lagere economische groei voor de VS dit jaar. De oorspronkelijke raming van 3,25 tot 3,50 procent werd teruggebracht tot 2,50 tot 2,75 procent. Volgens de Fed-voorzitter kan men in de tweede helft van dit jaar het begin van een opleving verwachten. Volgend jaar zou de economie dan weer beduidend aantrekken.