Buitenland

Historische zege voor islamisten Marokko

RABAT (ANP) – De parlementsverkiezingen in Marokko vrijdag zijn gewonnen door de gematigd islamitische Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD). De partij heeft verreweg de meeste zetels gekregen, ook al zijn nog niet alle stemmen geteld. Dat hebben de Marokkaanse autoriteiten zaterdag bekendgemaakt.

26 November 2011 11:11Gewijzigd op 14 November 2020 17:54
Verkiezingen in Marokko. Foto EPA
Verkiezingen in Marokko. Foto EPA

Marokko kent de winnaars van 288 van de 395 zetels in het parlement. Daarvan gaan 80 naar de PJD. Voor Marokkaanse maatstaven is dat uitzonderlijk veel. Door het complexe kiesstelsel zijn er doorgaans veel partijen in de volksvertegenwoordiging en steekt geen fractie ver boven de anderen uit.

De PJD heeft een ruime voorsprong genomen op de nationalistische partij Istiqlal (Onafhankelijkheid) van premier Abbas al-Fassi. Die partij staat voorlopig op 45 zetels. Fassi heeft zaterdag meteen verklaard dat hij bereid is een coalitie met de PJD te vormen.

De verkiezingen maken deel uit van een reeks hervormingen die koning Mohammed VI heeft doorgevoerd. De vorst wil daarmee voorkomen dat de onrust in de Arabische wereld overslaat naar Marokko. Volgens de protestbeweging 20 Februari verandert er echter niets wezenlijks in Marokko. De groepering had daarom opgeroepen tot een boycot van de verkiezingen.

De Marokkanen lijken niet naar die oproep te hebben geluisterd. Ongeveer 45 procent van de kiezers kwam vrijdag opdagen. De opkomst was daarmee hoger dan bij de vorige parlementsverkiezingen in 2007.

De zege van de PJD is slecht nieuws, vindt Yuba Zalen van de 20 Februari Beweging Nederland. „Ze staan bekend om hun populistische uitspraken”, stelt Zalen. „Het volk heeft het vertrouwen in het bestel opgegeven. Er is geen reden om aan te nemen dat ze het nu beter zouden doen.”

De Marokkaans-Nederlandse journaliste Raja Felgata is minder pessimistisch. „De bevolking heeft gesproken. Ze hebben gebruik gemaakt van hun stemrecht. Hoe dat op de lange termijn uitpakt, kan ik niet zeggen. Marokko moet nu toch gaan luisteren naar de stem van de bevolking. Dat betekent dat er iets gebeurt in het land. Vroeger kon dat niet. Er is nu meer vrijheid te zien in het land.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer