Fossiele vissen tonen Romeinse handelsrelatie aan
Archeologen hebben dankzij fossiele resten van vismaaltijden kunnen aantonen dat er handelsbetrekkingen zijn geweest tussen Egypte en Anatolië, in het huidige Turkije.
Analyse van genetisch materiaal laat zien dat de 1400 jaar oude meervallen -blootgelegd in de stad Sagalassos in het voormalige Anatolië- waarschijnlijk afkomstig waren uit Egypte.
De fossielen zijn gevonden onder ruïnes nabij een bergtop in Sagalassos, 110 kilometer landinwaarts van de Turkse zuidkust. De meerval komt hier van oorsprong niet voor.
Rond het jaar 600 was Sagalassos een middelpunt van de Grieks-Romeinse cultuur, landbouw en export. „De katvis was waarschijnlijk een delicatesse voor de aristocraten”, zegt onderzoeksleider Marc Waelkens van de Katholieke Universiteit van Leuven. „Het bewijsmateriaal groeit dat Sagalassos connecties had met gebieden ver weg in het Romeinse Rijk.
Het aardewerk bijvoorbeeld komt uit Noordoost-Afrika.”
„De Romeinen kunnen deze en andere exotische vissen ook geïmporteerd hebben om ze zelf te kweken.” Waelkens en zijn collega vonden ook de grote nijlbaars en de Afrikaanse tilapia, een cyclidesoort.