Binnenland

Burgemeester Kroon: Boeiende tijd in Urk

URK – „Een boeiende, intensieve en rijke tijd” had burgemeester Kroon (65) in Urk. Gisteren kondigde hij aan in de zomer van 2012 te vertrekken, na een ambtstermijn van zes jaar. „Visserij blijft in Urk de kernactiviteit.”

J. Visscher
25 November 2011 09:38Gewijzigd op 14 November 2020 17:52
Foto ANP
Foto ANP

Belangrijke reden om te stoppen is meer tijd te hebben voor familie, zegt Kroon. „Onze kinderen en kleinkinderen leven nogal verspreid over de aardbol.” De burgemeester zal „waarschijnlijk niet” in Urk blijven wonen. „Het ligt voor de hand dat we terugkeren naar de IJmond, waar ik vandaan kom.”

Hoe zou u uw tijd als burgemeester van Urk willen typeren?

„Als een boeiende, rijke en intensieve tijd. De visserijsector in Urk is een sterke, internationaal georiënteerde economie. Europese politici, ministers, Kamerleden, ze komen hier allemaal langs.”

Menig visser moet moeite doen om het hoofd boven water te houden. Hoe ziet u de toekomst van de visserij in Urk?

„Ik ben daar optimistisch over. Urk is een belangrijk visserijcentrum. Niet alleen op het gebied van het uit zee halen van vis, ook op het terrein van handel, van scholing op het gebied van visserij, van marketing. We zijn volop bezig met de zogeheten BluePort (een centrum van visserijgebonden en maritieme activiteiten). Daar hebben we ook overheidssubsidie voor gekregen. Urkers zijn bezig met nieuwe vistechnieken, inspringend op veranderende gedachten in de samenleving over duurzaamheid. Vissers proberen met minder energieverbruik op verantwoorde wijze vis aan land te brengen.”

Twee jaar geleden werd Urk geconfronteerd met de moord op de 14-jarige Dirk Post. Hoe kijkt u op dat drama terug?

„De gemeenschap deelde het verdriet met elkaar. Met elkaar ervaar je eenheid. Denk bijvoorbeeld aan de stille tocht die toen is gehouden.”

In Urk werken overheid en kerken samen in de strijd tegen bijvoorbeeld alcoholmisbruik. Hoe waardeert u dat?

„Dat is heel belangrijk. De samenwerking met het kerkelijk platform is heel positief verlopen. Als overheid proberen we mensen in kerken toe te rusten. Zodat kerken weten waar ze terechtkunnen als ze in gezinnen problemen ontdekken rond bijvoorbeeld drugs- en alcoholgebruik.”

Ruim een halfjaar geleden werd er brand gesticht bij uw appartementencomplex, in een tijd dat er onder Urker jongeren onvrede was over het beleid rond brommerraces in de nacht voor Koninginnedag. Was die brandstichting voor u een dieptepunt?

„Zo zou ik dat niet willen noemen. Natuurlijk was het heel vervelend, zeker ook voor de medebewoners van het appartementencomplex. Je kunt zoiets niet toestaan. Ik was blij met de spontane reactie vanuit de Urker burgerij. Er werd gezegd: Dit willen we niet. Er zijn afspraken gemaakt om actie te ondernemen tegen dit soort zaken. Dat vind ik heel positief. Twee van de drie brandstichters zijn bij mij thuis geweest. Ze hebben gezegd dat het een onbezonnen daad was en dat ze daar spijt van hebben.”

Urk is in trek bij de media. Hoe verklaart u dat?

„Het is niet altijd negatief. Ik heb die vraag ook wel eens aan een journalist gesteld. Hij zei: „De lezer is in Urk geïnteresseerd.” Dat heeft te maken met de gedachte dat Urk een authentiek, historisch, oud stukje Nederland is.”

Tegelijk verbaast de buitenwacht zich erover dat in het christelijke Urk misstanden zoals overmatig alcoholgebruik onder nogal wat jongeren voorkomen.

„Die reacties zijn er soms ook. Je staat eerder in de schijnwerpers. Soms zijn de feiten wel wat anders dan een beeld dat bestaat. Wat drugsgebruik betreft komen we er in vergelijking met andere Flevolandse gemeenten niet ongunstig af. Het drugsgebruik is de laatste jaren gedaald.

Het gebruik van grote hoeveelheden alcohol is in Urk voor een deel van de jeugd een zekere vanzelfsprekendheid. Geworteld in de cultuur. Kerken en maatschappelijke organisaties waarschuwen daar volop voor: Weet wat alcohol doet met je jonge leven.”

De komst van een groot windmolenpark bij Urk hebt u niet kunnen voorkomen?

Kroon, fel: „Dat valt nog te bezien, de zaak ligt nog bij de Raad van State. Ik ben echt van mening dat hogere overheden Urk op dit punt schofferen. Ik vind het schandelijk dat er zo dicht bij Urk een serie windmolens van 200 meter hoog komen te staan.

Een minachting van de cultuurhistorische waarde van het dorpsaanzicht van Urk.”

Hoe zou u de Urkers willen typeren?

„Als vriendelijke, loyale, eerlijke en hardwerkende mensen. Een hele zin hè? Maar ik meen het echt. Ik heb het hier ontzettend naar mijn zin gehad.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer