Rivalen verdringen zich om de macht in Jemen
SANAA (ANP) – Het vertrek na 33 jaar van de inmiddels 69-jarige president Ali Abdullah Saleh van het politieke toneel in Jemen geeft geen rust in het straatarme Arabische land. Jemen is nooit een hechte eenheid of goed georganiseerde staat geweest. Hier een overzicht van de belangrijkste partijen die azen op Salehs desastreuze erfenis:
DE SALEHS: De Salehs behoren tot een minderheid in de bergen van het noorden, waar een vertakking van de sjiitische islam, de Zaydi, domineert. In de dichter bevolkte centrale en zuidelijke streken van Jemen wonen voornamelijk soennieten. Behalve de scheidende president zijn er tal van Salehs in de top van ’politiek Sanaa’ zoals Salehs oudste zoon Ahmed Ali Abdullah Saleh, commandant van de Republikeinse Garde, een elite-eenheid. Tal van neven zijn sleutelfiguren in de strijdkrachten.
DE AHMARS: De Ahmars komen uit de streek ten noorden van Sanaa. Ze vormen een clan die rivaliseert met de Salehs, ofschoon hun clan tot hetzelfde stammenverbond, de Hashid, behoort als de Salehs. Aanvoerder van de stammenbond is sjeik Sadiq al-Ahmar. Een van de machtigste Ahmars is de rijke zakenman Hamid al-Ahmar. Hij heeft lange tijd oppositie gevoerd tegen Saleh, onder meer door protesten te financieren. Hij aast op het presidentschap.
GENERAAL ALI MOHSEN AL-AHMAR: De generaal is niet zoals zijn naam suggereert van de Ahmar-clan. Hij is lange tijd de rechterhand van president Saleh geweest. Tijdens de onlusten begin dit jaar liep hij over naar de betogers en beschermde hen. Hij stuurde vanuit zijn noordwestelijke basis troepen naar Sanaa. Hij poogt te bemiddelen.
SEPERATISTEN: In het zuiden brak in 1994 een opstand uit. De zuiderlingen wilden af van de samenwerking met Noord-Jemen, die in 1990 gestalte had gekregen. De opstand werd neergeslagen maar het separatisme leeft.
EXTREMISTEN: In het zwak geregeerde en dunbevolkte Jemen zijn islamitische extremisten neergestreken. Saleh heeft gebruik van ze gemaakt in de strijd tegen rivalen. Maar hij benutte ze later als excuus om hulp in ’de oorlog tegen terrorisme’ te krijgen. Het gaat naar verluidt om slechts honderden strijders. In sommige afgelegen streken in het zuiden en zuidoosten genieten die sympathie van plaatselijke stammenstrijders.