FNV waarschuwt voor duurdere kinderopvang
DEN HAAG (ANP) – De bezuinigingen die het kabinet in petto heeft voor de kinderopvang hebben enorme gevolgen voor de sector en voor de arbeidsparticipatie. Dat concludeert de FNV uit een peiling onder 1000 ouders die gebruik maken van de kinderopvang.
Wanneer ouders meer moeten gaan betalen, gaan zij op zoek naar alternatieven. Vier op de tien ondervraagden overwegen minder te gaan werken en 15 procent denkt er dan over te stoppen met werken. Vooral moeders zouden minder gaan werken. Zes op de tien ouders zullen minder uren opvang afnemen, zo blijkt uit de enquête. Veel ouders overwegen de formele opvang (deels) in te ruilen voor opvang door familie of kennissen.
Ouders zijn bovendien bang dat de bezuinigingen ten koste gaan van de kwaliteit van opvang. En kwaliteit, veiligheid en voldoende personeel vinden ouders het belangrijkst, geven zij in de enquête aan. Nu zijn ze daar nog tevreden over.
Dit jaar is 70 procent van de ouders al meer gaan betalen voor de opvang van hun kind. Dat heeft er niet toe geleid dat zij minder gebruik van kinderopvang zijn gaan maken. Maar als het nu weer duurder wordt, dan gaat 60 procent waarschijnlijk wel op het aantal uur beknibbelen. De FNV is bang dat de werkgevers in de opvang op prijs moeten gaan concurreren en dus op personeel moeten gaan bezuinigingen wanneer ouders naar goedkopere vormen uitwijken.
De FNV biedt de uitkomsten van de enquête woensdag aan de Tweede Kamer aan, die dan debatteert over kinderopvang. De Kamer praat onder meer over het rapport van de commissie-Gunning die werd ingesteld naar aanleiding van de Amsterdamse zedenzaak, op een kinderdagverblijf. De commissie beveelt onder meer aan dat er altijd twee leiders of leidsters op een groep moeten staan. Die aanbeveling is zowel werknemers in de sector als ouders uit het hart gegrepen, aldus de FNV.