Amerikaanse divisie blijft langer in Irak
De Amerikaanse generaal-majoor Buford Blount liet de troepen van zijn 3e infanteriedivisie maandag weten dat zij voorlopig in Irak blijven. Een week geleden zei Blount nog te hopen dat zijn manschappen „binnen enkele weken” naar huis zouden kunnen terugkeren.
De wijziging van de plannen komt na de mededeling van minister van Defensie Rumsfeld begin deze week dat Amerikaanse troepen in Irak steeds frequenter en agressiever worden aangevallen. Deze aanvallen worden volgens de minister „regionaal of mogelijk zelfs nationaal georganiseerd.” Ook maandag kwam er weer een Amerikaanse militair in Irak om het leven.
De komende weken komen er enkele feestdagen van het oude regime van Saddam Hussein aan. De Amerikanen houden er rekening mee dat tegenstanders van de Amerikaanse bezetting dit zullen aangrijpen voor verhevigde aanvallen. De 3e infanteriedivisie is al sinds september vorig jaar in de regio. De divisie heeft 16.500 man troepen in Irak, die een hoofdrol speelden bij de inname van Bagdad. Het was al de tweede keer dat Blount zijn manschappen moest vertellen dat hun vertrek naar huis wordt uitgesteld.
Het zit de Amerikanen niet mee om vervangende troepen uit andere landen naar Irak te krijgen. De regering in New Delhi liet Washington maandag weten dat men niet hoeft te rekenen op troepen uit India. Troepen kunnen alleen ter beschikking worden gesteld, als daarvoor een mandaat zou zijn van de Verenigde Naties. Eenzelfde standpunt nemen Duitsland en Frankrijk in, twee landen die zich in februari in de VN-Veiligheidsraad fel verzetten tegen de Amerikaanse aanvalsplannen voor Irak.
Ook de Arabische bondgenoten van Amerika zijn niet erg bereidwillig. De Egyptische president Mubarak liet Washington weten „momenteel moeilijk troepen te kunnen sturen.” De Jordaanse koning Abdullah II wil alleen troepen sturen als die deel uitmaken van een Arabische vredesmacht. De Saudische kroonprins Abdullah vroeg Washington „bedenktijd.” Riyad wil enerzijds de betrekkingen met Washington verbeteren. Anderzijds vreest men oppositie in eigen land als men troepen inzet voor de bezetting van een Arabisch broederland.