Cadeautjes voor Bush verdwijnen onder het stof
Een schilderij van 1 miljoen dollar van Saudi-Arabië. Een pen ter waarde van 18.000 dollar van de Verenigde Arabische Emiraten. Een pot visvoer (3 dollar) van Marokko.
Deze diverse geschenken van buitenlandse leiders aan de Amerikaanse president George Bush hebben één ding met elkaar gemeen: zij worden amper door de president aangeraakt en bijna meteen afgevoerd, ingepakt en opgeslagen tot er een dikke laag stof op ligt.
Het uitwisselen van geschenken door staatshoofden is net zo gewoon geworden als handjes schudden. Een stuk minder gebruikelijk is het daadwerkelijk gebruiken van de geschenken.
„Het is ironisch dat al dat geld wordt gespendeerd aan dingen die nooit gebruikt worden”, zegt Jenny Sternaman, archivaris van de Ronald Reagan Presidential Library in Simi Valley in de staat Californië. Sternaman vertelt hoe de duizenden geschenken zorgvuldig worden opgeslagen. Slechts een klein aantal wordt tentoongesteld in presidentiële bibliotheken.
Medewerkers van het Witte Huis houden een geschenkenregister bij en sturen de geschenken naar de Nationale Archieven. Daar worden ze ingepakt en bewaard voor de toekomstige George W. Bush Presidential Library. Enkele geschenken staat tentoongesteld in het Witte Huis voor de duur van de ambtstermijn van de president of op de presidentiële ranch in Texas.
Bush heeft onder meer houten stijgbeugels uit Peru gekregen, een cowboyhoed uit Canada en een lange bijl uit Slowakije - waarschijnlijk bedoeld als werktuig voor de president, die ervan houdt het struikgewas op zijn landgoed eigenhandig te snoeien.
Als Bush de geschenken wil houden, moet hij ze declareren en toestemming krijgen van het Congres. Het Congres geeft die als het weigeren van het geschenk aanstootgevend of beschamend is voor de schenker of de Verenigde Staten. Om die reden worden de meeste geschenken aangenomen.
Sommige wereldleiders waren erg genereus. Zo kregen de president en zijn vrouw Laura een Stars and Stripes-pen van het merk Mont Blanc, ingelegd met robijnen en diamanten op een patroon van de Amerikaanse vlag, ter waarde van 18.000 dollar. Uit Italië kwam een albasten sculptuur van vier figuren, getiteld Allegorie van de Triomf, met een geschatte waarde van 30.000 dollar en een polshorloge van 14.500 dollar. Marokko deed daar niet voor onder en gaf Bush een 43 centimeter lange dolk van 18-karaats goud met een ivoren gevest, ingelegd met diamanten en robijnen. Waarde: 20.000 dollar.
De Britse premier Tony Blair gaf Bush een toilettas met de presidentiële initialen in goudreliëf (351 dollar). De Russische president Vladimir Poetin schonk hem een weelderig versierde koffieketel met zes bijbehorende kopjes en een schotel (500 dollar). Van de Mexicaanse president Vicente Fox kreeg hij een zilveren vaas van 300 dollar en van de Afghaanse president Hamid Karzai een tapijt van wol en zijde ter waarde van 4000 dollar.
In januari 2002 bracht de voormalige Turkse premier Bulent Ecevit een in leder gebonden facsimile van een zestiende-eeuwse handgeschreven versie van de koran mee (990 dollar). De Saudische ambassadeur prins Bandar bin Sultan schonk de familie Bush een schilderij van C. M. Russel, olie op doek, dat een bizonjacht door indianen uitbeeldt. Het schilderij van 1 miljoen dollar wordt in de Nationale Archieven bewaard totdat er een bibliotheek voor Bush is gebouwd.
Toch is het blijkens de minder kostbare relatiegeschenken vooral het gebaar dat telt. De Poolse president Aleksander Kwasniewski gaf Bush een paperbackversie van een boek over de strijd tegen het terrorisme (ongeveer 30 dollar). Van de Canadese premier Jacques Chrétien kreeg Bush een marmeren vaas en een houten pen die samen zo’n 20 dollar moeten hebben gekost.
First Lady Laura Bush wordt niet vergeten. De voormalige bibliothecaresse kreeg vele boeken (waaronder een over astrologie uit China), juwelen uit Pakistan, een met gouden en roze lovertjes afgezette hoed uit Oezbekistan en een zwarte sjaal van chiffon uit Duitsland.
Zelf geeft Bush uiteraard typisch Amerikaanse dingen aan collega’s. Hij gaf cowboylaarzen, kristallen vazen en zeldzame boeken weg. De toenmalige Litouwse president Valdas Adamkus kreeg een basketbal met de handtekening van de beroemde basketbalspeler Michael Jordan cadeau.