Groningen vreest stopzetten steun
De provincie Groningen maakt zich grote zorgen over de steun aan zwakke regio’s na 2006.
„Het stopzetten van regionaal beleid zou een ramp zijn voor regio’s als Groningen, Zuid-Limburg en Rijnmond”, stelde de Groningse gedeputeerde M. Calon (PvdA) maandag.
Volgens hem denkt het ministerie van Economische Zaken erover de steun stop te zetten. De programma’s lopen over drie jaar af.
Calon wijst erop dat de economische programma’s, waaronder het zogenaamde plan-Langman, veel succes hebben. Volgens hem heeft het plan-Langman de afgelopen jaren voor het noorden 14.500 banen opgeleverd. Dat leidde ertoe dat het verschil in werkloosheid tussen het noorden en de rest van Nederland aanzienlijk kleiner is geworden.
„Stopzetten van het regionale beleid na 2006 zou de kloof weer veel groter maken. Dat is asociaal. Maar bovendien zou afschaffen onverstandig zijn, omdat Nederland dan geen aanspraak meer kan maken op Europese fondsen. Want Europa geeft alleen steun aan zwakke regio’s als de landen zelf ook bijdragen”, aldus de Groningse gedeputeerde.
Uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) bleek dat het aantal niet-werkende werkzoekenden in Noord-Nederland het eerste halfjaar van 2003 met 2,1 procent is gestegen. Dezelfde periode een jaar geleden was er nog sprake van een daling van 8,7 procent. Van de beroepsbevolking was in Noord-Nederland eind juni 10,3 procent niet-werkend en werkzoekend. Landelijk bedraagt dit percentage 8,2.