Brussel wil verbod op vervoer jonge dieren
De Europese Commissie wil het vervoer van jonge dieren over lange afstand verbieden in het kader van strengere regels voor het vervoer van levende dieren.
Vorige maand lekte al uit dat verantwoordelijk EU-commissaris Byrne (Volksgezondheid en Dierenwelzijn) de duur van diertransporten aan banden wil leggen. Transporten die nu kunnen oplopen tot 29 uur inclusief rustpauzes, zouden niet langer mogen duren dan negen uur. Na een verplichte rustpauze van twaalf uur in de daartoe aangepaste vrachtwagens mogen ze nog eens negen uur worden vervoerd.
Jonge kalveren en lammeren (tot twee weken oud) en biggen (tot vier weken oud) kunnen overigens nog tot een maximum van 50 kilometer worden vervoerd. Voor paarden geldt een grens van vier maanden, waarboven ze wel over lange afstand mogen worden getransporteerd.
De voorstellen worden woensdag officieel gepresenteerd, kondigde maandag de woordvoerster van Byrne aan. Volgens dierenbeschermers wordt het hoog tijd. Jaarlijks worden er 2 miljoen dieren kriskras door Europa vervoerd. Veelal zitten de dieren urenlang opeengepakt zonder genoeg ventilatie, eten en drinken. Het is activisten een doorn in het oog dat de dieren alleen worden getransporteerd om te worden geslacht. Een sprekend voorbeeld zijn Nederlandse varkens die in Italië worden verwerkt tot parmaham. Dierenrechtenorganisaties willen een limiet van acht uur of 500 kilometer.
Ze voeren ook aan dat besmettelijke ziektes, zoals de uitbraak van mond- en klauwzeer in 2001 in onder meer Nederland, daarmee kunnen worden tegengegaan. De nieuwe regels zouden, als het aan Byrne ligt, al in 2004 van kracht moeten worden. De ministers van Landbouw en het Europees Parlement, die met de voorstellen dienen in te stemmen, moeten dus haast maken.
Landbouworganisatie LTO-Nederland toonde zich vorige maand na het uitlekken van de plannen al voorstander, omdat het goed is voor het dierenwelzijn. Wel bepleitte de boerenorganisatie goede controle. De regels zullen er naar verwachting toe leiden dat er meer dieren in Nederland in plaats van in het verre buitenland worden geslacht. Dat is ook de schatting van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren.