Gezondheid

Wratten; beklemde zenuw in rug; vastzittende kaak

Een van onze kinderen heeft nogal last van wratjes op de handen. Er bestaat een wrattenspreekuur waarbij de huisarts ze bevriest. Wat is de noodzaak van zo’n behandeling? Gaan de wratten op den duur niet vanzelf weg?

21 November 2011 15:27Gewijzigd op 14 November 2020 17:47

Het gaat bij uw kind om gewone wratten. Ze worden veroorzaakt door een virus uit de familie van de humane papillomavirussen en zijn dus besmettelijk.

Wratten komen voor bij zowel kinderen als volwassenen, vooral op de handen, soms op de ellebogen, knieën of op het gelaat.

Voetwratten komen voor op de voetzool. Er zijn twee typen: de zogeheten mozaïekwrat (oppervlakkig) en de doornwrat (pijnlijk en als een doorn in de diepte groeiend).

In een willekeurige basisschoolgroep heeft gemiddeld 9 procent van de kinderen een handwrat en 20 procent een voetwrat. De behandeling van eerste keus is aanstippen met vloeibaar stikstof. Vuistregel hierbij is: 10 seconden bevriezen met een marge van 1 tot 2 millimeter rond de wrat. Deze behandeling is helaas even pijnlijk, maar effectief.

Ga wel naar uw huisarts. Hij stipt de wratten aan met stikstof van minstens minus 150 graden Celsius. Vloeibaar stikstof van de drogist is niet effectief (slechts minus 55 graden Celsius).

Noodzakelijk is het uiteraard niet, maar wratten zijn ontsierend en geven klachten. Bovendien is uw kind een bron van infectie voor (uw) andere kinderen. Wratten verdwijnen uiteindelijk meestal vanzelf na twee tot drie jaar.

J. Baan, huisarts


Al enige tijd heb ik last van een beklemde zenuw in de onderrug. Fysiotherapie heeft niet voldoende geholpen. Is opnieuw fysiotherapie zinvol of is manuele therapie, chiropractie of iets dergelijks beter?

Een beklemde zenuw in de onderrug geeft pijn in het been. Bij ongeveer 85 procent van de patiënten gaan deze klachten na verloop van tijd vanzelf weer over. Wanneer dat niet het geval is en er een ondraaglijke pijn in het been blijft, wordt soms besloten tot operatie. Als reactie op een beklemde zenuw in de rug kan spierverkramping in de rug ontstaan met als gevolg pijn in de rug.

De enige remedie hiervoor is om voldoende in beweging te blijven. Het nut van fysiotherapie, manuele therapie of chiropractie is in deze situatie nooit aangetoond.

Dr. H. Kerkhoff, neuroloog


Onze dochters (13 en 17 jaar) hebben een beugel gedragen en hebben sindsdien geregeld last van een vastzittende kaak. Ze doen dan hun mond zo ver mogelijk open. Je hoort dan gekraak, en dan gaat het weer even goed. Kan dit kwaad? Volgens de orthodontist is er niets aan te doen.

Onderzoek toont aan dat er zelden een verband bestaat tussen orthodontische behandelingen en kaakgewrichtsklachten.

Bepaalde afwijkingen, zoals een grote overbeet (afstand tussen ondertanden en boventanden in horizontale zin) of een grote vertikale openbeet zouden wat meer aanleiding kunnen geven tot problemen met het kaakgewricht.

Algemeen geldt ook bij deze afwijkingen dat het moeilijk is om een duidelijke relatie aan te tonen. Zelden is er een directe oorzaak aan te wijzen voor kaakgewrichtsklachten.

Een aanleiding kan zijn het bovenmatig of verkeerd gebruik van kaken, tanden en kiezen door ze bijvoorbeeld langdurig verkeerd te belasten door tandenknarsen, klemmen of regelmatig nagelbijten. Ook veelvuldig kauwen op kauwgom is minder gunstig voor het gewricht. Knappende kaakgewrichten komen regelmatig voor. Vaak verdwijnen ze spontaan.

Mocht het hinderlijke vormen aannemen, neem dan via uw tandarts contact op met een tandarts-gnatholoog (kaakgewrichtsspecialist/fysiotherapeut).

A. van Horssen, tandarts

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer