Binnenland

Slob: Huwelijksceremonie weg bij gemeentehuis

DEN HAAG – Als het aan de ChristenUnie ligt, kan het ceremoniële gedeelte van de huwelijksdag voortaan worden losgekoppeld van het wettelijke gedeelte. Dat laatste kan dan beperkt worden tot een puur administratieve handeling op het gemeentehuis. Naar wens kan die al voorafgaand aan de officiële trouwdag worden afgewikkeld.

Redactie politiek
19 November 2011 10:05Gewijzigd op 14 November 2020 17:46
Slob. Foto Ruben Timman
Slob. Foto Ruben Timman

ChristenUnie-leider Slob gaat dit voorstel bespreken met andere politieke partijen en kerken. Een woordvoerder van de CU bevestigde zaterdag berichtgeving hierover in het Nederlands Dagblad. „Een kerkdienst, een feest of een ceremoniële gebeurtenis op het gemeentehuis: het kan, maar het hoeft niet”, vat het ND samen.

Slob doet zijn voorstel kort nadat een Kamermeerderheid opriep om gewetensbezwaarde ambtenaren –zogenoemde weigerambtenaren– te verbieden. Ambtenaren zouden niet meer mogen weigeren homostellen te trouwen. Volgens Slob is door deze motie een smet gaan kleven aan het burgerlijk huwelijk; hij kan zich ook goed indenken dat stellen geen behoefte hebben aan een gemeentelijke ceremonie en bijvoorbeeld een nog sterker accent willen leggen op de kerkelijke plechtigheid. Daarom wil hij het zelfs mogelijk maken dat het wettelijke gedeelte al vóór de officiële trouwdag is afgewikkeld. Met de gemeente kan worden geregeld dat het huwelijk pas op de dag van de kerkelijke inzegening van kracht wordt.

Slob vindt dat de ceremonie op het gemeentehuis gewoon moet blijven bestaan voor wie dat graag wil. Maar hij wil een opening bieden voor mensen die het accent van de ceremonie liever anders invullen.

Slob zegt „een vervelende week” te hebben gehad door de aanvaarding in de Tweede Kamer van een motie die gewetensbezwaarde ambtenaren uitsluit. „We zijn in Nederland echt iets aan het verliezen”, verklaart hij tegenover het ND.

Momenteel is het uitgangspunt dat er in elke gemeente gelegenheid moet zijn om met een persoon van hetzelfde geslacht te trouwen, maar dat niet elke ambtenaar ertoe verplicht wordt zo’n verbintenis te sluiten. Het liefst zou de ChristenUnie die situatie in stand houden, waarbij er „ruimte voor verschil is”.

Slob wil met zijn plan het debat op gang brengen over de verhouding tussen levensbeschouwing en overheidstaken, maar wil ook de discussie over trouwambtenaren met gewetensbezwaren tegen het homohuwelijk „depolariseren”.

„Tien jaar geleden is de eeuwenoude definitie van het huwelijk ingrijpend gewijzigd. Veel politici, ook oud-GroenLinks-leider Halsema, pleitten toen voor praktische oplossingen voor gewetensbezwaarden. Wat zit er in hun hoofden dat het nu opeens niet meer kan? Hoe kan GroenLinks in de toekomst nog een beroep doen op tolerantie?”

De ChristenUnie heeft nagedacht over de mogelijkheid om geestelijk bedienaren ook het burgerlijk huwelijk te laten voltrekken, zoals bijvoorbeeld in Noord-Amerika gebeurt. Maar hieraan zit volgens de CU het risico dat kerk en staat met elkaar in botsing komen. Omdat de gang langs het gemeentehuis toch moet worden gemaakt om te laten controleren of het stel gerechtigd is te trouwen, kan het huwelijk gelijk administratief worden vastgelegd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer