Frans links in actie tegen kernenergie
LYON – Een omschakeling, maar nog zeker geen definitief afscheid. Als links in het voorjaar de verkiezingen naar zich toetrekt en als de nieuwe president Hollande heet, dan krimpt Frankrijk de productie van elektriciteit uit kerncentrales drastisch in.
De Parti Socialiste (PS) van presidentskandidaat François Hollande heeft samen met de Groenen van Europe Écologie (EELV) afgesproken dat zij ernaar streven om het aandeel door kerncentrales geproduceerde elektriciteit de komende jaren te verminderen van 75 naar 50 procent. Voor het meest genucleairiseerde land ter wereld zou dat betekenen dat van de in totaal 58 centrales er 24 worden gesloten.
Een veelbetekenend gebaar van de socialisten. Hollande is bereid om naar andere energiebronnen te kijken en de hardnekkige mythe door te prikken dat het land met kernenergie onafhankelijk van andere landen in zijn energiebehoefte kan voorzien. In werkelijkheid is het Franse Areva al jaren verantwoordelijk voor het exploiteren van enkele uraniummijnen in Niger.
Of het gebaar voor de Groenen ver genoeg gaat, valt te bezien.
Sinds Hollande als kandidaat van de PS de weg insloeg naar het Elysée, is hij bezig om links ‘bij elkaar te houden’. Je zou ook kunnen zeggen dat hij potentiële kiezers wil verleiden. Waar het de komende periode om gaat is dat Hollande zich wil verzekeren van de stem van de groene kiezer in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Links moet eensgezind zijn in het streven om een tweede termijn van Sarkozy te voorkomen.
Maar waarmee verleid je die kiezer? Met een radicaal standpunt als het gaat om kernenergie: over en sluiten. Tegelijkertijd bestaat het risico dat je met een dergelijke boodschap potentiële kiezers in het midden afstoot. Hollande kan dus niet anders: hij moet schipperen.
En daar leek het deze week niet op. Het dinsdagmiddag getekende akkoord bevatte naast het streven om op den duur 24 centrales te sluiten, ook een passage over het stoppen van de productie van MOX-staven. MOX is een zeer radioactieve brandstof voor kerncentrales, gemaakt van onder andere plutonium en opgewerkt uranium.
Opgetogen reacties aan de kant van de Groenen. Het stopzetten van de MOX-productie zou een enorme slag zijn voor Areva dat verantwoordelijk is voor de productie van 95 procent van alle MOX-staven. Het impliceerde volgens de partij ook dat de socialisten af zouden willen van de in aanbouw zijnde nieuwe EPR-kerncentrale in Flamanville. Die centrale zou immers gaan draaien op MOX. Zou Flamanville net als destijds de kweekcentrale in het Duitse Kalkar wellicht nooit in gebruik worden genomen?
Vreemd genoeg bleek de betreffende passage niet opgenomen in de versie die werd uitgedeeld aan de pers. Een rel was geboren. De Groenen weigerden terug te komen op de geaccordeerde tekst en vroegen zich af waarom de PS de passage had geschrapt. „Als de PS onder de druk van Areva van mening verandert, dan moeten we onze kaarten nog maar eens bekijken. We kunnen geen links meerderheidspact sluiten als mensen zich niet aan hun woord kunnen houden”, zo reageerde een lid van de Groenen.
Volgens het dagblad Le Monde zou Hollande zelf de passage uit de tekst hebben verwijderd. De Groenen beweren dat hij gezwicht is voor de kernenergielobby. Areva zou de PS hebben laten weten dat het afbouwen van de MOX-productie grote economische gevolgen zou hebben.
Donderdagmiddag werd het geschil bijgelegd. De betreffende passage keerde terug in de tekst, maar met de toevoeging dat het omschakelen van de productie van MOX-staven een logische ontwikkeling is gezien het voornemen om het aantal kernreactoren terug te brengen.
Hollande onderstreepte dat hij echt niet af wilde van de MOX-productie. Of het akkoord voldoende is voor de Groenen zal zaterdag blijken. Dan mogen de leden zich uitspreken over het geschipper van Hollande.