„Marinierskazerne Zeeland geen compensatie”
DEN HAAG (ANP) – Als Zeeland een marinierskazerne krijgt, is dat niet bedoeld als compensatie voor de rijksdiensten die in de afgelopen jaren uit die provincie zijn vertrokken. Dat heeft minister Hans Hillen van Defensie donderdag aan de Tweede Kamer geschreven.
Momenteel wordt onderzocht of de marinierskazerne in Doorn kan worden verplaatst naar Vlissingen. Zeeland is volgens Hillen in beeld gekomen, omdat het vrijwel de enige provincie is zonder noemenswaardige defensie-onderdelen en vanwege de ligging aan zee. Andere provincies hebben bovendien geen voorstel ingediend.
De Zeeuwse commissaris van de Koningin Karla Peijs, die de mariniers graag ziet komen, wees Tweede Kamerleden er recent op dat 20 rijksdiensten zich uit de provincie hebben teruggetrokken, waardoor zo’n 1600 arbeidsplaatsen zijn verdwenen. Hillen benadrukt dat er geen relatie is tussen dit vertrek en de mogelijke komst van de kazerne.
Een werkgroep die een eventuele verhuizing van de mariniers onderzoekt, komt voor het einde van het jaar met een rapport. Dat is een maand later dan gepland.
De Van Braam Houckgeestkazerne, waar 2100 mensen werken, kampt met ruimtegebrek. Daarom worden nu twee alternatieven bekeken: de overplaatsing van een deel van de mariniers naar Den Helder of verhuizing van de kazerne naar Vlissingen. De provincie Utrecht en de gemeente Utrechtse Heuvelrug zeggen dat ze eind augustus zijn overvallen door de aankondiging van Hillen over de mogelijke sluiting van de kazerne in Doorn. Volgens burgemeester Frits Naafs van Utrechtse Heuvelrug is het plan slecht onderbouwd en kost het veel werkgelegenheid voor Doorn en omgeving.
Uit de brief van Hillen aan de Kamer blijkt dat hij vooraf inderdaad niet heeft overlegd met de Utrechtse bestuurders, omdat volgens de minister nog geen sprake is van een voornemen tot sluiting van de kazerne. Ambtenaren hebben inmiddels alsnog contact gelegd met de gemeente.