Iraanse voorganger mishandeld in dodencel
ISTANBUL – De Iraanse voorganger Yousef Nadarkhani wordt in de gevangenis lichamelijk en geestelijk gemarteld. Volgens een bron dichtbij de familie Nadarkhani is de gezondheid van de voorganger sterk achteruit gegaan.
Dat meldde de Amerikaanse nieuwsdienst Compass Direct woensdag.
Nadarkahni werd een jaar geleden ter dood veroordeeld vanwege zijn bekering tot het christendom, maar is in afwachting van een nieuw proces.
Volgens een bron is Nadarkhani geslagen, maar kan hij daar niet veel over kwijt, omdat zijn telefoon wordt afgeluisterd. „We weten dat hij in extreme omstandigheden vastzit en dat hij wordt gemarteld. Als je lange tijd in een isoleercel zit en niet in staat bent om te praten met anderen of ze vertellen je dat je wordt gedood, beschouwen wij dat als marteling.”
Autoriteiten hebben de druk op Nadarkhani opgevoerd om zijn geloof te ontkennen. De voorganger werd gedwongen islamitische boeken te lezen waarin de Bijbel in diskrediet wordt gebracht.
Nadarkhani werd in 2009 opgepakt en gevangengezet. In november 2010 kreeg hij de doodstraf opgelegd vanwege het verlaten van de islam. Het Iraanse hooggerechtshof bevestigde dat vonnis in juni dit jaar, maar vroeg de rechtbank in Rasht opnieuw te onderzoeken of Nadarkhani voor zijn bekering tot het christendom praktiserend moslim is geweest.
De rechtbank in Rasht oordeelde dat Nadarkhani inderdaad als volwassene niet actief moslim is geweest, maar dat hij toch schuldig blijft aan afvalligheid, omdat zijn voorgeslacht tot de islam behoorde.
Het Iraanse hooggerechtshof verklaarde dat het doodvonnis van Nadarkhani vernietigd zou worden als hij zijn geloof zou herroepen. De rechtbank in Rasht gaf de voorganger drie kansen om dat te doen in navolging van de sharia, maar Nadarkhani weigerde dit. Zijn laatste hoorzitting vond op 28 september plaats. Toen werd verwacht dat de rechtbank binnen twee weken een definitieve uitspraak zou doen, maar zij deed dat niet.
In plaats daarvan stuurde de rechtbank de zaak van de voorganger naar de islamitische leider van Iran, Ayatollah Khamenei. Enkele bronnen melden dat de uitspraak half december wordt verwacht.