Zalm: Meevallers paars verjubeld
Het tweede paarse kabinet had de financiële meevallers voor slechtere tijden moeten reserveren in plaats van ze te verjubelen. Dan had het huidige kabinet-Balkenende minder hoeven te bezuinigen.
Minister Zalm van Financiën spaarde zichzelf niet in het Radio 1 Journaal van zondag. Toen hij de scepter zwaaide op het ministerie van Financiën in het tweede paarse kabinet (1998-2002) is er volgens hem te veel geïnvesteerd in onderwijs en gezondheidszorg.
Die fout wil hij nu niet meer maken. Als het aan hem ligt, zullen eventuele meevallers voortaan worden opgepot. Dan kunnen ze dienen als reserve voor tijden waarin de overheid moet bezuinigen.
In het radio-interview ontnam Zalm coalitiepartner D66 de hoop dat afzien van deelname aan de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter (JSF) financieel voordeel zou opleveren. D66-leider Dittrich bepleitte vorige week dat Nederland uit dit miljardenproject zou stappen. Hij wil op die manier de afgesproken investeringen in onderwijs en zorg veiligstellen. Voor Zalm is het staken van de Nederlandse deelname aan het JSF-project geen optie. Eind vorige week gaf D66-minister Brinkhorst van Economische Zaken al aan het ook niet met zijn partijgenoten in de Tweede Kamer eens te zijn.
De fractie van D66 blijft intussen hameren op het belang van de extra intensiveringen die in het regeerakkoord zijn toegezegd. Zalm heeft die op losse schroeven gezet nu er extra moet worden bezuinigd.
D66-kamerlid Bakker zegt dat vooral het schrappen van de 700 miljoen euro extra voor onderwijs binnen zijn fractie op grote problemen zal stuiten. Een nieuwe bezuinigingsronde is volgens hem ook mogelijk zonder de afgesproken intensiveringen aan te tasten.
Ook het CDA wil de afgesproken intensiveringen „niet te snel overboord gooien”, aldus een woordvoerster van de fractie. „In het regeerakkoord zit evenwicht tussen bezuinigingen en extra uitgaven. Dat willen we wel behouden.”