Duitsers in verlegenheid over neonazi’s
BERLIJN – In Duitsland is felle kritiek losgebarsten op de binnenlandse veiligheidsdienst na de ontdekking afgelopen week van de extreem rechtse terreurcel NSU. Deze trok jarenlang een spoor van moorden en aanslagen in de bondsrepubliek zonder te worden opgemerkt.
Het vermoeden is dat informanten van de veiligheidsdienst op de hoogte waren van de praktijken van de terreurgroep.
De Duitse veiligheidsdienst staat onder heftige kritiek. De negen zogenaamde ”dönermoorden”, die tussen 2000 en 2006 op overwegend Turkse middenstanders en snackbarhouders werden gepleegd, worden aan de NSU toegeschreven. De veiligheidsdienst concentreerde zich echter op mogelijke daders in Turkse of in maffiakringen.
De voorzitter van de Bondsdagcommissie voor binnenlandse veiligheid, Thomas Oppermann (SPD), zei dinsdag na een spoedzitting: „Ik schaam me dat de Duitse staat deze burgers niet kon beschermen.”
Intussen eist de commissie dringend opheldering over mogelijke contacten tussen de veiligheidsdiensten in Thüringen en Hessen en de NSU ten tijde van de moorden. De veiligheidsdienst in Duitsland is federaal georganiseerd. De eerste verantwoordelijkheid ligt dus bij de deelstaten.
Volgens de Bondsdagcommissie was een medewerker van de inlichtingendienstdienst in Hessen tijdens drie van de negen moorden in de buurt. Bij de moord in 2006 in een internetcafé in Kassel was de man volgens de Frankfurter Allgemeine (FAZ) zelfs in het pand aanwezig.
Pas vorige week kwam het bestaan van de NSU bij toeval aan het licht, toen de politie in Thüringen twee bankovervallers op het spoor kwam. De twee beroofden zichzelf van het leven. Pas daarna bleken het twee lang gezochte neonazi’s te zijn en kopstukken van de tot dan toe onbekende NSU.
Minister van Binnenlandse Zaken Hans-Peter Friedrich (CDU/CSU) wil snel een overkoepelende coördinatiegroep voor de bestrijding van extreem rechts terrorisme. Voor islamitisch terrorisme bestaat zoiets al langer.
Het congres van de christendemocratische regeringspartij CDU besloot dinsdag te onderzoeken of een verbod op de extreem rechtse NPD mogelijk is. Ook de SPD is hiervoor. Met een verbod hopen de grote partijen een belangrijke voedingsbodem voor rechts-extremisme weg te nemen. Het probleem is echter dat de NPD vol zit met infiltranten van de geheime dienst.