Thomas a Kempis herleeft in Zwolle en Deventer
ZWOLLE – De middeleeuwse Moderne Devotie is terug in Zwolle en Deventer. Woensdag tekenden de burgemeesters van beide steden het Verdrag van Windesheim. Dat is gebaseerd op het werk van onder anderen Geert Grote en Thomas a Kempis.
De beweging Moderne Devotie ontstond aan het einde van de 14e eeuw. Geert Grote (1340-1384) en Thomas a Kempis (ca. 1380-1472) zagen misstanden onder de geestelijkheid en in de kerkelijke leiding binnen de Rooms-Katholieke Kerk en wilden deze hervormen.
Misschien wel het belangrijkste punt binnen de beweging was de nadruk op de eigen verantwoordelijkheid van ieder mens voor zijn of haar zielenheil. Ook gaf met name Geert Grote aan dat bij de nadering tot God niet in alle gevallen de bemiddeling van een geestelijke nodig was. Hij wees op het belang van een eigen gebedsleven.
Moderne Devotie anno 2011 in Zwolle en Deventer staat voor omgang met geld en roept op om meer met elkaar te delen, aldus mede-initiator Mink de Vries van de stichting Thomas a Kempis. „Het verdrag heeft als basis Handelingen 2, het hoofdstuk waar de beweging op gestoeld is”, zei De Vries eerder dit jaar. De waarden van Moderne Devotie zullen in samenwerking met kerken, bedrijfsleven, onderwijs, gemeenten en politiek een plek moeten krijgen in de samenleving.
Het Verdrag van Windesheim is genoemd naar de plaats van ondertekening. In het dorpje Windesheim, bij Zwolle, stond het eerste van honderden kloosters van de beweging. Aandacht voor de grondleggers is ruim aanwezig in beide steden. Zo wordt in Deventer een Geert Grote Huis opgericht met aandacht voor zijn leven en denken, terwijl er in het Stedelijk Museum in Zwolle een tentoonstelling is rond de vroomheidsbeweging. Hier zijn voorwerpen, portretten, handschriften en archeologische vondsten te zien die herinneren aan Geert Grote en Thomas a Kempis.
In Zwolle worden lezingen, symposia, tentoonstellingen en zogeheten gemeenschapskringen georganiseerd. Toeristen kunnen een stadswandeling maken langs sporen van de Moderne Devotie of de Thomas a Kempisfietsroute volgen vanuit het centrum van Zwolle naar de Agnietenberg. Dat is de plek waar Thomas a Kempis leefde en werkte.
Vanuit de Tweede Kamer steunen de fracties van CDA en ChristenUnie de plannen van Zwolle en Deventer om de Moderne Devotie opnieuw onder de aandacht te brengen.
Ook uit heel andere hoek is er steun voor het werk van Thomas a Kempis. Zo schreef Gisbertus Voetius over het wereldberoemde boekje ”De navolging van Christus”: „Het boeckje van Thomas a Kempis van de Navolginge Christi, het welcke volgens den besten druck eyndigt aldus: (Bestiert door den Wegh des Vredes in het Vaderlandt des Eeuwigen klaerheyts) en begrijpt geen Paepsche Leere, maer een ware ende een innerlicke Oeffeninge van Godtsaligheydtende aendagt. Ja dat meer is, ick soude wel derven seggen, dat ick na de Heylige Schrift, noyt yet eenvoudiger, krachtiger, noch Goddelicker gesien en hebbe, eenige kleynigheden uytgenomen.”