Buitenland

Discussie over verbod NPD laait weer op

BERLIJN (ANP/DPA) – De discussie over een verbod van de extreemrechtse Nationaal-Democratische Partij (NPD) is in Duitsland weer opgelaaid. Het congres van de christendemocratische regeringspartij CDU besloot dinsdag te onderzoeken of een verbod mogelijk is. De afdeling Thüringen van de partij is in verband gebracht met een kleine bende neonazi’s in die Oost-Duitse deelstaat, die betrokken zou zijn geweest bij een reeks moorden en aanslagen op buitenlanders.

15 November 2011 14:33Gewijzigd op 14 November 2020 17:41

De regering en de deelstaten verzochten justitie bijna 11 jaar geleden de NPD te verbieden, maar dat mislukte. Het Constitutioneel Gerechtshof in Karlsruhe nam de zaak in behandeling, maar schortte die een jaar later op. Belangrijke getuigen voor de regering bleken in de partij te zijn geïnfiltreerd, waardoor twijfel ontstond over de geldigheid van het bewijsmateriaal.

De regering probeerde nog nieuw materiaal in te brengen, maar de rechters van het hof wezen in 2003 in meerderheid hervatting van het proces af. Sindsdien heeft de NPD haar intrede gedaan in de parlementen van de Oost-Duitse deelstaten Saksen en Mecklenburg-Voor-Pommeren.

De zaak in Thüringen kwam vorige week aan het rollen, toen de 36-jarige hoofdverdachte Beate Zschape zich aangaf. Haar twee medeplichtigen en minnaars, de skinheads Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt, hebben recentelijk zelfmoord gepleegd na een bankoverval. Zondag maakte justitie bekend dat nog een verdachte was opgepakt. Volgens de krant Stuttgarter Nachrichten wil Zschape woensdag een uitgebreide verklaring afleggen.

Justitie onderzoekt zeker tien moorden en een aantal aanslagen die de bende mogelijk heeft gepleegd. Daaronder zijn onder meer een aanslag met springstof in Keulen in 2001, waarbij een jonge Duitse van Iraanse komaf in de winkel van haar ouders zwaargewond raakte en een aanslag met spijkerbommen in diezelfde stad, waardoor 22 mensen, de meesten van Turkse herkomst, gewond raakten.

De Duitse geheime dienst is door de zaak in opspraak geraakt. Duitse media berichtten dinsdag dat een geheim agent mogelijk in de buurt was, toen zes van de moorden werden gepleegd. Zo zou een getuige van de moord op Halit Yozgat in zijn internetcafé in Kassel in 2006 een medewerker zijn geweest van de veiligheidsdienst van de deelstaat Hessen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer