Gezondheid

Zoetstof Stevia toegelaten in voeding

BRUSSEL – Het gebruik van de plantaardige zoetstof stevia in voedingsmiddelen is binnenkort in Europa toegestaan.

Wetenschapsredactie
15 November 2011 08:43Gewijzigd op 14 November 2020 17:41
Foto ANP
Foto ANP

Dat maakte een woordvoerder van de EU gisteren in Brussel bekend. De toelating leidt tot de komst van een geduchte concurrent voor tafelsuiker en synthetische zoetstoffen.

Stevia is een plant uit Zuid-Amerika die steviolglucosiden bevat. Die zijn enkele honderden malen zoeter dan glucoes uit biet- en rietsuiker. Stevia maakt niet dik en is om die reden belangrijk in de strijd tegen obesitas en overgewicht. Ook diabetici kunnen de zoetstof stevia zonder problemen gebruiken.

Hoewel de blaadjes van de steviaplant in Zuid-Amerika al eeuwen als zoetmiddel worden gebruikt, mochten steviolglucosiden volgens de Europese wetgeving binnen de EU-landen niet zo maar in levensmiddelen worden toegepast. Vorig jaar maakte European Food Safety Authority (EFSA) bekend dat bij onderzoek geen schadelijke gevolgen voor de gezondheid konden worden vastgesteld. Vandaar dat ze nu gebruikt mogen worden in voedingsmiddelen. Veiligheidshalve is wel een bovengrens aangegeven.

Stevia en steviaproducten waren al langer te koop maar het was officieel verboden om aan te geven dat ze geschikt zijn voor menselijke consumptie.

Cargill, een wereldspeler op het gebied van ingrediënten van levensmiddelen, heeft intussen een eigen steviavariant ontwikkeld, Truvia. Voor de toelating van steviolglucosiden tot de EU heeft prof. Jan Geuns, hoofd van het laboratorium functionele biologie van de Universiteit Leuven, zich jarenlang ingezet. Hij had een groot aandeel in de samenstelling van het dossier op basis waarvan Brussel gisteren groen licht gaf voor stevia.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer