Binnenland

„Diabetes kost miljarden per jaar”

DEN HAAG (ANP) – Diabetespatiënten kosten de maatschappij aan verlies van arbeidsuren naar schatting 5,5 miljard per jaar. Dat bedrag staat nog los van de medische kosten, die ook in de miljarden lopen. Dat concludeert voormalig minister van Volksgezondheid Ab Klink in een onderzoek naar de diabeteszorg in Nederland. Hij werkt tegenwoordig bij adviesbureau Booz&Co en heeft het onderzoek uitgevoerd in opdracht van medicijnfabrikant Novo Nordisk.

14 November 2011 16:10Gewijzigd op 14 November 2020 17:40
Foto ANP
Foto ANP

Volgens Klink telt Nederland ongeveer een miljoen mensen met diabetes. De kwaliteit van de de zorg aan diabetespatiënten is goed. Maar als er verbeteringen zouden worden doorgevoerd, kan er volgens hem in 2020 een kleine 2 miljard euro bespaard worden aan uitgaven.

Als diabetespatiënten trouw hun medicijnen innemen en gedisciplineerd leven, is de kans groter dat hun gezondheid op peil blijft en ze een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden. Dat is fijn voor de patiënt, maar ook de maatschappij heeft daar baat bij omdat er minder kosten hoeven te worden gemaakt. Volgens Klink is het daarbij belangrijk dat ze goede medische begeleiding krijgen en steun krijgen van bijvoorbeeld familieleden. Hij doet een aantal aanbevelingen om tot verbeterde hulp te komen.

Zo moeten artsen worden beloond voor de gezondheidswinst die ze boeken bij een patiënt, en niet alleen voor het aantal handelingen dat ze verrichten. Medisch specialisten, huisartsen en verpleegkundigen dienen veel beter met elkaar samen te werken in de begeleiding van een suikerziektepatiënt. Werkgevers zouden meer moeite moeten doen om mensen met suikerziekte aan het werk te houden, of aan te nemen. Ze hebben daar belang bij, vindt Klink, omdat er een tekort aan arbeidskrachten dreigt. Familieleden zouden training moeten krijgen om patiënten die bijvoorbeeld hun medicijnen niet goed innemen, weer op het goede pad te helpen.

Het Diabetes Fonds plaatst kanttekeningen bij het onderzoek. Volgens directeur Bert Kuipers is de opmars van patiënten met betere behandelingen niet te stoppen. „Met goede preventie wel. Ruim 80 procent van de mensen met diabetes heeft diabetes type 2. Diabetes type 2 kan in veel gevallen worden voorkomen of ten minste uitgesteld. Hoewel nog meer onderzoek nodig is, weten we al uit eerder onderzoek dat mensen die gezond leven een kleinere kans hebben om het te krijgen.” Hij pleit bovendien voor meer geld voor onderzoek naar genezing.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer