Kerk & religie

Dr. George Carey gaat met emeritaat

Het geestelijk hoofd van de Anglicaanse Kerk, aartsbisschop dr. George Carey van Canterbury, gaat nog dit jaar met emeritaat. Hij legt zijn ambt op 31 oktober neer. Dat heeft Lambeth Palace, sinds 1197 het hoofdkwartier van het kerkgenootschap in Londen, dinsdag officieel bekendgemaakt. De Engelse Evangelische Alliantie heeft direct na de bekendmaking de wens uitgesproken dat Careys opvolger prioriteit zal geven aan het bevorderen van morele waarden in de Britse samenleving. De Church Society, een meer behoudende confessionele vereniging binnen de Anglicaanse Kerk, heeft weinig vetrouwen in alle kandidaten, maar hoopt op de benoeming van de in hun optiek „minst slechte.”

Kerkredactie
9 January 2002 12:14Gewijzigd op 13 November 2020 23:21
Het geestelijk hoofd van de Anglicaanse Kerk, aartsbisschop dr. George Carey van Canterbury, gaat nog dit jaar met emeritaat. ¶ fotoverantwoording: Foto
Het geestelijk hoofd van de Anglicaanse Kerk, aartsbisschop dr. George Carey van Canterbury, gaat nog dit jaar met emeritaat. ¶ fotoverantwoording: Foto

Carey (66) is sinds 1991 de geestelijk leider van de ongeveer 70 miljoen anglicaanse christenen in de wereld. Het is gebruikelijk dat anglicaanse bisschoppen op hun 70e verjaardag aftreden. Carey liet in het midden waarom hij drie jaar eerder afscheid neemt. Wel sprak hij over een veeleisende maar prachtige post, die de moeite waard is. In 1997 had hij zijn functie zowel psychisch als fysiek „uitermate slopend” genoemd.

Carey, de 103e aartsbisschop van Canterbury, loodste de Anglicaanse Kerk door moeilijke tijden. Zo ging de synode onder zijn leiding en tot zijn vreugde in 1992 akkoord met het zeer omstreden voorstel om vrouwen toe te laten tot het priesterambt. Enkele duizenden traditionele en hoogkerkelijk denkende kerkleden, zowel priesters als kerkgangers, verlieten daarop het kerkgenootschap en zochten onderdak in de Rooms-Katholieke Kerk. Daarmee is volgens insiders de oecumene naar Rome verder geblokkeerd.

In 1998 haalde Carey zich de woede van homoseksuelen op de hals door zich tijdens de vergadering van anglicaanse bisschoppen tegen homoseksuele relaties van priesters te keren. Hij zei in de Bijbel geen enkele ruimte te zien voor seksualiteit buiten het huwelijk tussen man en vrouw.

Tijdens zijn bezoek aan Nederland in 1998 zei Carey dat interne verdeeldheid in een kerk slecht is voor de relatie met andere kerken. Andersom kan oecumenische toenadering tot andere kerken volgens hem de eenheid binnen een kerkgenootschap bevorderen.

Carey, die afkomstig is uit de Londense arbeiderswijk East End, stond bekend als een man van het volk. De aartsbisschop waarschuwde verder herhaaldelijk dat kerkdiensten nooit saai mogen worden.

Carey zal in juni deelnemen aan de plechtigheden ter gelegenheid van het 50-jarige ambtsjubileum van koningin Elizabeth II, die formeel het hoofd van de Anglicaanse Kerk is. Zij zou Carey in 2000 hebben gevraagd niet voor 2003 af te treden, zodat hij de kerkelijke activiteiten rond dit gouden jubileum nog zou kunnen leiden.

Het is nog niet bekend wie Carey zal opvolgen. De Britse premier Tony Blair kiest de nieuwe primaat uit een lijst van twee bisschoppen die de zogeheten Crown Appointments Commission opstelt. De premier legt de naam van het dubbeltal voor aan het staatshoofd, dat de benoeming formeel moet bekrachtigen. De bisschop van Rochester, Michael Naziry, een intellectueel met een Pakistaanse achtergrond, zou hoge ogen gooien om benoemd te worden, mede omdat hij wereldwijd goed bekendstaat in de Anglicaanse Kerk.

De Engelse Evangelische Alliantie hoopt dat de opvolger door zal gaan met het slaan van accolades binnen de gehele christenheid. Zodoende, aldus hoopt de EA, zal de morele invloed van de kerk breed hersteld kunnen worden in de Britse samenleving, aldus John Smith, de directeur van de Evangelische Alliantie. Smith sprak zijn erkentelijkheid uit voor de open houding van Carey, ook naar de evangelische beweging. De EA verklaarde respect te hebben voor het vasthouden door Carey aan bijbelse waarden en hoopt dat diens opvolger ook in dezen „God boven alles zal dienen.”

De Evangelische Alliantie in het Verenigd Koninkrijk werd in 1846 opgericht en vertegenwoordigt rond een miljoen mensen uit dertig denominaties.

Ds. David Phillips, de algemeen secretaris van de Church Society, de organisatie die de Anglicaanse Kerk in protestants vaarwater wil sturen, zou aanvankelijk wel voelen voor de benoeming van ds. James Jones, de bisschop van Liverpool. „Deze evangelical heeft zich echter nogal ongelukkig uitgelaten over de verhouding met de moslims en wij vragen ons af of hij echt capabel is.” Kandidaat bisschop John Gladwin van Guildford is volgens ds. Phillips te oud om voor benoeming in aanmerking te komen. „Kandidaat ds. Michael Scott-Joynt, bisschop van Winchester, is een zogenoemde anglo-catholic en tegen de vrouw in het ambt, zodat zijn kansen ook nihil lijken. Voor ons lijkt hij echt de minst slechte, vanwege zijn behoudende opvattingen.” Ds. Phillips denkt dat bisschop Christopher Herbert, „een gematigde liberaal”, ook wel hoge ogen gooit. De eveneens genoemde bisschop van Wales, ds. Rowland Williams, zou echter een te radicale liberaal zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer